„Унило време, но някак очарователно“ – така си представяме есента.

Свързваме я с тъжни мисли, студен дъжд и любимата книга.

За да не изпаднем в есенна депресия и така да подринем имунитета, през есенните месеци трябва да обърнем внимание на храненето.

Правилната храна предпазва тялото от загуба на топлина, изпълва организма с енергия, обогатява с витамини, повишава защитните механизми и просто повдига настроението.

Как да се храним правилно през есента?

Съвет №1 – не на екзотиката

Най-важното, което трябва да направим с идването на есента, е да внесем разумна корекция в храненето.

Време е да признаем, че лятото е приключило и да престанем да наблягаме на пресни домати, краставици и ягоди.

Сега няма да ни бъдат от полза, за разлика от сезонните храни.

Трябва да наблягаме на есенните дарове на природата – тиква, пащърнак, цвекло, грозде, зеле и райска ябълка.

Тези храни ще ви държат в тонус и ще обогатят организма с витамини и антиоксиданти.

Сладките и кисели ябълки могат да се ядат сурови, да се запичат на фурна или да се добавят към салати и сладкиши.

Задължително трябва да ядем плодовете с кората и със семената.

Ябълките са вкусен източник на антиоксиданти.

В 100 грама продукт се съдържат 4 грама растителни влакна.

Пащърнакът е с приятен вкус на ядка, нотка сладост.

Затова и често се добавя в оризовите каши, картофено пюре и супи.

Богат е на калий и растителни влакна.

Ряпата в сезона на студовете се препоръчва като отлична алтернатива на репичката.

Съдържа витамин С, А и К, фолиева киселина.

От нея може да се приготви пюре, да се добавя първо и второ ястие.

Брюкселското зеле е с нежен вкус, съвсем леко нагарча.

Съвет №2 – пийте повече вода

Достатъчният прием на течности е важен по всяко време на годината, но през есента е по-трудно да отпием допълнителна глътка.

Въпреки това, трябва да се пие вода, тъй като помага за отделянето на токсините от организма, нормализира обменните процеси, подобрява храносмилането.

За да стане водата по-вкусна, добавяйте в нея полезни добавки – мента, лимонов сок.

През есента не са за предпочитане кафето и силният чай, тъй като честата им употреба прави мечешка услуга на организма.

Съвет №3 – яжте цитрусови

Добавяйте цитрусови в есенните ястия.

Ароматните представители на това семейство са не само богати на витамин С, но и съдържат много фитонциди.

Това са биологично активни компоненти, които помагат на организма да се справя с бактериите, а това означава по-лесно да преживява сезона на настинките.

Освен това, етеричните масла, които в изобилие се съдържат в портокали, лимони, мандарини и грейпфрути, отлично ободряват и тонизират, оправят настроението и помагат за справяне с есенната депресия.

Съвет №4 – наблягайте на полезните мазнини

В студеното време организмът има нужда от полезни мазнини – това са всичките видове растителни масла, ядки, авокадо, мазна риба.

Тези продукти дават енергия на организма, повишават имунитета.

Съвет №5 – похапвайте си топли супи

Топлите зеленчукови супи са визитната картичка на есента.

Ако все още не сте си намерили вкусен вариант, опитайте с крем-супите.

Вариантите са много – гъби, моркови, тиква, цвекло.

Питателното меню ще спомага за нормалната терморегулация, за пълноценен обмен на веществата, сгрява и същевременно ободрява.