Как да си избавите от лошите мисли и тревожността

Мария
Написана от Мария март 22, 2015 18:23

Как да си избавите от лошите мисли и тревожността

Акценти:

  • Тревожност - избягване
  • Стереотипи и етикети
  • Перфекционизъм

Свързани:

Повечето от нашите проблеми са резултат от нашите мисли, решения и действия.

Как да се избавите от лошите мисли и тревоги, които предизвикват тези проблеми?

Много от проблемите произхождат от самите нас, от нашето мислене. Те не са резултат от някакви събития, липсата на късмет, действия на други хора.

А възникват поради нашите лоши умствени навици. Ако се освободите от тези форми на поведение – веднага ще се избавите от множество проблеми, предизвиквани от всяка от тях.

1. Не правете прибързани изводи

Този навик може да усложни живота ви по 2 начина. На първо, ние мислим, че знаем какво ще се случи, поради изключваме вниманието си и започваме да действаме въз основа на това предположение.

Повечето хора съвсем безполезно се опитват да се правят на пророци. По-голямата част от техните предположения са неверни, а оттам са погрешни и техните действия.

От друга страна повечето от нас си представят, че умеят да четат мисли и като че ли знаем защо останалите хора правят това, което те правят или какво мислят. А това отново е дълбоко невярно и фундаментално погрешно. Именно тази глупост разрушава отношенията, както нищо друго.

2. Не драматизирайте

Много хора превръщат в смъртно-опасни катастрофи дори и малките неуспехи и по съответен начин реагират. Навикът да се прави от мухата слон поражда тревожност, която изобщо не би трябвало да възниква. Защо толкова хора постъпват така?

Различните психолози са на различни мнения – може би, защото човек така се чувства по-важен. Във всеки случай, това е толкова глупаво, колкото и вредно.

3. Не измисляйте правила

Огромна част от всички тези „трябва“ и „длъжен съм“, които, може би, понякога ви подлудяват, навярно са напълно безполезни. Всичко, което получаваме от тях е изнервяне и чувство за вина.

Защо? Следвайки тези въображаеми правила, ние ангажираме съзнанието си с ненужни препятствия. И ако се опитаме да пренесем тези правила върху други хора, то ще се превърнем в плашещ или самоуверен фанатик.

4. Избягвайте стереотипите и етикетите

Думите, които използвате, могат да се отразят на качеството на живота ви. Негативното говорене и критиките пораждат и отрицателен начин на мислене.

Опитвайки се да причислявате нещата, които ви се случват, към определени категории, вие ограничавате правите своето мислене абсолютно безполезно.

5. Не бъдете перфекционисти

Животът е не само „черно“ и “бяло“ или „всичко“ или “нищо“. В повечето случаи „достатъчно“ означава именно достатъчно. Ако ще търсите идеалната работа, то по-скоро вие никога няма да я намерите.

И всяка друга работа ще ви изглежда по-лоша, отколкото е в действителност. Ако търсите идеалния партньор, най-вероятно ще останете самотни и няма да имате поколение.

Перфекционизмът е умствено заболяване, което не ви позволява да се наслаждавате на живота и всеки път ще ви принуждава да търсите това, което нямате.

6. Не обобщавайте

1-2 неуспеха – още не е признак на постоянен провал. А случайният триумф не ви превръща в гений. Единично събитие – добро или лошо и дори 2-3 такива не винаги са признак за формиране на определена тенденция.

7. Не вземайте нещата присърце

Повечето хора, дори и вашите приятели и колеги не говорят, не мислят и не се грижат за вас в 99% от своето време. Жизнените възходи и спадове, топлотата и равнодушието на другите хора нямат към вас никакво лично отношение.

Как да си избавите от лошите мисли и тревожността
4.6 (91.05%) 38 глас[а]

Мария
Написана от Мария март 22, 2015 18:23
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи