Как да се избегнат пролетните обостряния на язвените заболявания

Мария
Написана от Мария март 4, 2015 11:17

Как да се избегнат пролетните обостряния на язвените заболявания

Акценти:

  • Пролет - обостряне на хронични заболявания
  • Начини за предотвратяване
  • Избор на подходящ хранителен режим

Свързани:

След студените и ветровити дни, ранното пролетно слънце грее необичайно силно.

Трудно може да се намери човек, който да не се е зарадвал на идването на пролетта, макар че в началото на март времето е доста променливо и приятното и топло време много бързо да се промени и внезапно зимата да се завърне.

Но при някои хора тази радост се помрачава от възникналите проблеми със здравето.

Сезонните обостряния на хроничните заболявания са доста често явление и до голяма степен непонятно за повечето хора. Но медицинската наука е намерила обяснение на този феномен.

Обострянето на язвените заболявания в стомашно-чревния тракт е едно от най-нежелателните и неприятните.

Въпреки това е възможно предотвратяване на обострянето и положените усилия за постигане на тази цел, ще осигурят на човека възможност да се наслади на пролетното слънце и приятното време.

На първо място, е добре да посочим причините за обострянето на язвите през пролетта /впрочем, те на 90% съвпадат с есенните/:

• Промяна на биоритмите – дните стават по-дълги, а нощите по-кратки, в края на този месец изместваме часовниците си с 1 час напред, всичко това не е възможно да не се отрази на човешкия организъм. Пренастройката към новите ритми изисква определени усилия, изразходване на енергия и всичко това се съпровожда с едва доловим, но все пак стрес.

• Стресът е още една причина е още една причина за възникване и обостряне на язвената болест. Пролетта за много от нас е поставя началото на нови начинания, а също и на различни промени, които невинаги преминават без преживявания и вълнения, а това е стрес за организма.

• Промяна на метеорологичното време и на атмосферното налягане – абсолютно характерни за пролетта явления. Към тези внезапни захлаждания и затопляния, типични за март месец, повишавания на атмосферното налягане и неочаквани промени във влажността на въздуха, е чувствителна не само сърдечно-съдовата система на човека, но и стомашно-чревният тракт, особено, ако неговата функция е леко нарушена.

• Хиповитаминоза и отслабен след края на зимата имунитет – много малко хора устояват на зимните „атаки“ на вирусите и бактериите, а хранителният режим на хората, страдащи от язва, невинаги е достатъчно наситен на необходимите количества полезни хранителни вещества и витамини. Това в съвкупност създава благоприятна основа за сезонни рецидиви.

• Произволно избрана диета – със специалните пролетни хранителни режими са запознати повечето от нас. Често хората нарушават на режима си на хранене с идването на зимата и през пролетта се опитват отново да го направят здравословен, но това невинаги е успешно.

Рязкото преминаване на пресни плодове и зеленчуци, а в някои дни и спазването на режим на гладуване или консумация само на кефир или изпитване на някакви нови модерни диети – всички тези промени създават почти 100% вероятност човек да развие някакво гастроентерологично заболяване и това с цел да постигне идеална фигура за летните месеци.

Как да се предотврати обострянето през пролетта?

В този период е важно човек да отделя значително внимание на това как се храни – необходимо е придържането към препоръчаните от лекар хранителни режими, човек с язвени заболявания е важно да не определя начина си на хранене самостоятелно.

Резултатите от неудачната диета могат да станат допълнителни заболявания, които могат да принудят дори и здрав човек да потърси лекарска помощ, а ако диагнозата язвена болест бъде потвърдена с храненето е необходимо да се подхожда по-внимателно.

Как да се избегнат пролетните обостряния на язвените заболявания
4.5 (90.86%) 35 глас[а]

Мария
Написана от Мария март 4, 2015 11:17
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи