Как да се нахранят 9 милиарда души

Мария
Написана от Мария март 13, 2016 20:27

Как да се нахранят 9 милиарда души

Акценти:

  • Аграрен сектор - бъдеще
  • Химически торове - пестициди
  • Храна - естествена потребност

Свързани:

Голямо селскостопанско производство или малки ферми, използващи само органични торове? Въпросът не е задължително да бъде поставян точно така. Има и 3-ти вариант, предлагащ решение.

Когато размишляваме за опасностите, на които е изложена околната среда, ние, обикновено, си представяме огромни задръствания по градските булеварди и изхвърлящите огромни кълба дим комини на фабрики и заводи, но изобщо и на ум не ни идва за чинията с обяда.

Но именно нашата естествена потребност – тази от храна, представлява една от най-сериозните заплахи за планетата.

Селското стопанство е един от най-важните фактори, определяни като предизвикващи глобалното затопляне – този най-важен стратегически отрасъл за всяка държава генерира повече парникови газове, отколкото всички автомобили, влакове и самолети, взети заедно.

Основно това е метанът, отделян от говедата и оризовите поля, и азотният оксид, постъпващ от торовете.

Аграрният сектор е най-алчният потребител на скъпоценни водни ресурси и един от основните източници на замърсяване на околната среда оборският тор и изкуствените торове, попадайки във водата нарушават крехките екосистеми на езерата, реките и на вътрешните морета и в крайбрежните води на големите соленоводни басейни.

Освен това, селското стопанство способства за загуба на биологично разнообразие – унищожават се степи и гори с цел създаване на обработваеми земи, така загубваме естествената среда на обитаване на много видове живи същества, което води до тяхното измиране.

Именно нашата най-естествена потребност от храна представлява една от най-сериозните заплахи за планетата.

И всички тези проблеми се задълбочават едновременно с увеличаващите се нужди на човечеството, поради нарастващото население.

Към средата на века на Земята най-вероятно ще има 2 милиарда души повече, отколкото сега, тоест повече от 9 милиарда души, макар че е възможно тази прогноза да не се сбъдне, тъй като в развития свят няма увеличаване на населението, например у нас то прогресивно намалява, същите процеси се наблюдават и в Западна Европа, там макар и да има увеличаване на броя на населението, това не се дължи на естествен прираст, а на засилена миграция.

Но само по себе си увеличаването на населението не е единствената причина, за да е необходима повече храна. Повишаване на благосъстоянието на хората по целия свят, особено в Китай и Индия, води до увеличаване на търсенето на месо, яйца, млечни продукти, а това означава, че трябва да се засяват повече зърнени култури и соя, за да се хранят повече говеда и кокошки.

Ако тези 2 тенденции се запазят, към 2050-та година ще трябва да увеличим реколтата 2 пъти в сравнение с днешните количества.

Подобно на политиците, участниците в дискусиите за справяне с глобалната продоволствена криза, твърде много се разминават в мненията си.

От една страна са привържениците на големите фермерски стопанства и глобалната търговска мрежа, от другата са тези, които отстояват традиционните органични методи.

Сега се водят доста ожесточени спорове, които, както и в политиката, само ни разединяват, но не помагат за намиране на всеобщо решение на проблема.

Подкрепящите тезата, че бъдещето на аграрния сектор е големите ферми твърдят, че съвременната механизация, изкуственото напояване, химическите торове и генното инженерство могат да повишат реколтата до нива, удовлетворяващи търсенето.

И те са прави. Техните противници твърдят, че малките фермери по целия свят могат съществено да повишат урожая и едновременно ще спасят и себе си от нищетата, като използват проверени от времето методи, способстващи за повишаване на плодородието на почвите без химически торове и пестициди.

И те също са прави. Но изобщо не е задължително да се възприема единия подход, като напълно се отхвърля другия.

Как да се нахранят 9 милиарда души
4.5 (90.29%) 35 глас[а]

Мария
Написана от Мария март 13, 2016 20:27
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи