Как да се преборим с неизвестността и бързо да достигаме поставените цели

Мария
Написана от Мария октомври 3, 2016 07:24

Как да се преборим с неизвестността и бързо да достигаме поставените цели

Страхът от неизвестността често ни кара да се отказваме от нашите най-заветни желания. Пълното потапяне в изучаваната сфера с помощта на контекстния метод може да ви помогне да се преборите с този страх и да достигнете желаното много по-бързо.

Според изследванията, за да ни стига мотивация за постигането на определени цели, последните трябва да бъдат достатъчно конкретни. Освен това трябва да знаем как да точно да ги достигнем.

Именно поради тази причина често отлагаме за последния момент доста прости задания. Просто не сме уверени как точно трябва да ги изпълним.

Затова много предпочитат абстрактния жерав в небето пред достатъчно конкретната птица в ръцете и се отказват от далечните цели заради постигането на по-понятните и леките.

Както показват изследванията, това е свързано с достатъчно разпространеният страх от неизвестността, който отключва много други процеси, неблагоприятно отразяващи се на нашата продуктивност. Как да преборим този страх и да не се отказваме от своите мечти?

Научете се да виждате положително в неизвестното.

Какво чувствате, когато се сблъскате със ситуация на неопределеност? Много от нас изпадат в състояние на стрес. Но някои хора са по-открити за новото и неизвестното.

Любопитният факт е в това, че децата много по-често от възрастните се справят с предизвикващи съмнение ситуации, в които е трудно да се преценят шансовете за победа или провал. С възрастта стремежът към определеност и безопасност побеждава, защото позволява да се остане в зоната на комфорта.

Изследванията също показват, че понасянето на ситуацията на непоносимост зависи пряко от степента на вашата удовлетвореност от това, с което се занимавате.

Гениалният футболен треньор Бил Уолш е казвал, че ако добре знаем за какво правим дадено нещо, ще разберем и как да го направим.

Разберете в детайли как можете да го постигнете по-бързо

Логично е да се предположи, че за да се справите със страха от неопределеността, ще е необходимо да се постигне поне някаква определеност.

Но това не означава, че е нужно да се разписва цялата последователност от действия до пълното постигане на целта. Достатъчно е да е известно какво ще се прави на следващия етап.

Това означава, че ако сега се намирате на първата точка, а вашата мечта е на 50-та, тогава ще ви трябва да знаете кога да достигнете втора и трета точка.

Това е достатъчно. Когато достигнете до тези точки, ще знаете много повече, отколкото сте знаели в първата точка. Ще можете да зададете правилните въпроси и ще ви помогне да достигнете до точки 5,6 и 7.

Представете си, че това е приключение и вие търсите подсказки, за да разберете как да продължите нататък. Именно така трябва да се действа, за да се постигне желаното.

За да започнете да действате точно сега, е необходимо да определите следващата контролна точка, времето, което ви е необходимо, за да се доберете до нея, ресурсите, които можете да използвате за това.

Така ще получите достатъчно мотивация, за да се придвижите напред към целта. Докато другите гледат през гората, вие вече ще се провирате през гъсталаците.

Определете какво искате да научите

Когато търсите информация, трябва да знаете за какво ви е. Само когато точно определите, какво искате да знаете, ще успеете да определите от къде си вземете нужните данни и да поискате съвет.

Как да се преборим с неизвестността и бързо да достигаме поставените цели
4.5 (90.88%) 68 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 3, 2016 07:24
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи