Как да се справим, когато най-близките ни са груби към нас?

Диана
Написана от Диана ноември 15, 2015 01:01

Как да се справим, когато най-близките ни са груби към нас?

Акценти:

  • Лошо отношение - оправдания
  • Истинската причина - важна
  • В какво се крие спасението?

Свързани:

За жалост, на всички ни е известно, че хората, които обичаме, нараняваме най-много. В сила е именно и обратното – тези, които ни обичат най-много ни и нараняват най-много.

Когато потърсим обяснение можем да се сблъскваме единствено с отговори от типа на: „Държа се така, защото те обичам и ме е грижа за теб.“ или „По-добре аз да ти го кажа!“. Това обаче не върши принципно  работа – нито ни кара да се почувстваме по-добре след поредния скандал, нито пък се чувстваме особено обичани от хората, които са ни нагрубили точно допреди две минути.

Какво се случва?

Нещата вероятно се развиват по няколко начина – очите ни се пълнят със сълзи и си тръгваме обидени, огорчени и емоционално наранени, без никакво желание някога да се срещаме с този човек отново или“ избухваме в пламъци“ и се вкопчваме в думите на човека срещу нас, предизвиквайки бурна конфронтация, която почти никога не завършва добре.

Нито едно от двете не е хубаво и нито едно от двете не е правилно.

Всъщност, истината е, че единственият начин да се справим, когато станем жертви в ежедневието си на лошото настроение и избухливостта на някой е не свиването и премълчаването или непременната обратна атака, ами това да разберем същността на проблема.

Каква е причината за подобно грубо отношение?

И това вероятно няма да стане като попитаме в прав текста човека до нас – най-много да си навлечем някой друг злобен поглед.

Всъщност, важно е да разберем, че човек наранява другите, само когато той самият е наранен. Такава е човешката природа – човек не може или по-скоро не иска да страда сам. Затова кара другите около него да страдат, дори понякога и да го прави несъзнателно, защото има и такива случаи.

Но гневът при хората винаги, абсолютно винаги, е просто следствие на емоционалната им чувствителност.

И едва ли подходящият начин да се справим с проблема ще е да нападнем и да нараним и ние или пък да се оттеглим и да оставим човека сам с болката си.

Това, което ще ни помогне да спрем да бъдем жертва на грубото отношение принципно, е да помогнем на този, който ни наранява. И това е единственият начин да помогнем на себе си.

Защото когато някой наранява, той заедно с тях наранява и себе си самия – не можеш да нараниш, без да нараниш себе си. Когато причиниш болка на някого, тя ти се връща в определен етап – в това се изразява така наречената карма на човечеството. И грубостта, която си проявил се връща при теб по някакъв начин, било то и в друга форма.

Така хората, които ни нараняват, нараняват себе си. И така, за да си помогнем, трябва първо да помогнем на тях.

А как да си/им помогнем?

Отговорът е изключително прост: чрез любов. Тук важат абсолютно същите закони: когато обичаме, и ние сме обичани и обратното.

Не можеш да поправиш един „счупен“ човек, като продължаваш да нараняваш или стоиш безучастен. В случая – ти си „счупен“ – от грубото му държание и той е „счупен“ – от грубото си държание. Да проявиш любов обаче в подобни случаи е нещо изключително трудно.

Затова и има толкова много „счупени“ хора по света и продължава да има. Но все повече хора осъзнават, че именно доброто отношение е това, което ни печели добро отношение.

Как да се справим, когато най-близките ни са груби към нас?
4.5 (90.97%) 31 глас[а]

Диана
Написана от Диана ноември 15, 2015 01:01
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи