Как да спрем кафето, без да изпитваме силно главоболие

Мария
Написана от Мария ноември 20, 2014 20:52

Как да спрем кафето, без да изпитваме силно главоболие

Акценти:

  • Каква е причината за прекалено силното главоболие при липсата на достатъчно кофеин?
  • Необходима ли е повече почивка при преустановяване на пиенето на кофеинови напитки?
  • Кои билкови чайове улесняват избавянето от кофеиновата зависимост без главоболие?

Свързани:

Спирането на кофеина води след себе си редица болезнени симптоми. Колко тежки ще бъдат те, зависи от генетичната предразположеност, от вашата лична чувствителност и от общото ви здравословно състояние.

Но не се притеснявайте – отказването на кафето може да бъде по-лесно, отколкото си мислите, ако следвате някои малки инструкции за справяне.

Номер едно от симптомите при преустановяване на пиенето на кофеинови напитки е главоболието. Това е най-неприятният от всички симптоми в целия процес. Главоболието ви действа по начин, който ви прави неспособни да се справяте с ежедневните си задължения.

Ярката светлина ви дразни и го влошава още повече, изчезва способността за концентрация. Готови сте на всичко само и само да се почувствате по-добре.

Най-вероятно първото, което ще ви дойде на ум, ще е да ползвате някое от многото лекарства в аптеката, които лекуват главоболие, но внимание – повечето те тях съдържат именно кофеин, така че това не е решение.

Какво отключва главоболието?

Кофеинът оказва силно влияние върху кръвоносните съдове в мозъка. Те се свиват силно, намалявайки количеството на кислорода, който достига до мозъка, с около 30%.

Резултатът е силно увеличено количество кислород към мозъка и болезнено главоболие. Разбира се, това, макар и неприятно, не е опасно, защото именно по-голямото количество кислород е нещо, което всички ние бихме искали.

Намерете време за почивка

Спирайки кофеина, вие ще имате нужда от малко повече почивка за да може тялото ви да се възстанови. Най-вероятно ще изпитате симптоми като силна умора и изтощение.

Не забравяйте, че съвсем скоро няма да се нуждаете от кофеин за да се събудите.
Кофеинът изкуствено увеличава производството на кортизол – хормонът, който ви кара да се събудите сутрин.

След спирането на кофеина, на вашите надбъбречни жлези ще им трябва известно време, за да регулират производството на кортизол и тогава ще можете да се събуждате без да ви е необходима сутрешната чашка от топлата напитка.

Билкови и хранителни добавки

Намалена бдителност, мозъчна замъгленост и неяснота на мисълта, неспособност за концентрация и усещане за липса на благополучие, включително раздразнителност и депресия, са неразделна част от процеса на спиране на кафето.

Има не малък брой билкови и хранителни добавки, които могат да ви подпомогнат с възстановяването и да направят прехода по-лесен.

Някои хора споделят, че изпитват грипоподобни симптоми, болки в мускулите и дори повръщане. Ето защо ние ви препоръчваме да намалите кофеина постепенно и при нужда да се възползвате от всичко, което може да ви е от ползва в билковата аптека.

Не е толкова страшно, колкото си мислите

Докато страхът от неприятните симптоми държи хората зависими в продължение на години, добрата новина е, че можете да направите това безболезнено за 2-3 седмици с леко и неусетно ежедневно намаляване на кофеина и с помощта на чайове (например зелен и черен чай) и билково кафе.

С помощта на тези и други билкови напитки ще се откъснете по-лесно от тази зависимост и скоро ще почувствате много повече енергия, от колкото сте имали по-рано. Има не малко билки, които ще ви помогнат да се откъснете от кафето по възможно най-лесния начин.

Как да спрем кафето, без да изпитваме силно главоболие
4.5 (90%) 76 глас[а]

Мария
Написана от Мария ноември 20, 2014 20:52
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи