Как да удължавате срока на годност на хранителните продукти

Мария
Написана от Мария юни 1, 2015 21:23

Как да удължавате срока на годност на хранителните продукти

Акценти:

  • Мед - естествени консерванти
  • Растителни масла - слънчогледово олио
  • Подправки - хладно място

Свързани:

Как да съхранявате хранителните продукти, за да остават те свежи?

В хладилника продуктите е необходимо да бъдат в пластмасови кутии или в пакети. В противен случай плесента или гниенето ще се разпространи като епидемия.

Месо и риба

Месото с кости се запазва по-дълго, отколкото филето. И не дръжте месото и рибата в хладилната камера или фризера по половин година – тези продукти се обезводняват и загубват полезните си свойства. Не повече от 2-3 месеца за месото, а за рибата и филето – до 2 месеца.

Колбаси

Нарязаните наденици могат да се съхраняват в хладилник не повече от 3 денонощия. А суровопушените издържат до 4 месеца. Плесента от тяхната повърхност отстранявайте с парцал, потопен в масло.

Хляб

Можете много дълго да съхранявате хляба в замразен вид и без той да загуби полезните си свойства.

Сирена и кашкавали

Сирената и кашкавалите няма да плесенясват, ако ги увиете във обикновено фолио за печене.

Плодове и зеленчуци

Най-добре е да бъдат държани при температури близки до нулата, тоест в долната част на хладилника. Това се отнася за по-новите модели хладилници, тъй като при старите най-студената част е горе в близост до камерата. За да не изсъхват плодове и зеленчуците, тоест за да не загубват влажност ги слагайте в тънки полиетиленови пликове.

Изключения – топлолюбивите тропически плодове – банани и ананаси. Най-добре е те да бъдат съхранявани при стайна температура. Специално бананите узряват по-бързо и стават по-сладки, когато са при температура около 20-25 градуса по Целзий.

Според някои изследвания презрелите банани са много по-полезни, отколкото останалите. Също така не е необходимо да слагате в хладилника картофи, тиква и тиквички. На тях им е достатъчен тъмният ъгъл на кухнята.

Мляко

Не пресипвайте млякото в стъклен съд – така то бързо ще вкисне. Обикновено температурата на съхранение на млечните продукти, в това число и на обикновеното прясно и кисело мляко, е между 0 и 4 градуса.

Лук и чесън

Най-добрият начин за съхранение е да ги увиете в найлонова торбичка и да ги сложите в тъмния ъгъл на кухнята. Но бъдете внимателни, тъй като ако найлоновият плик е мокър лукът и чесънът бързо ще започнат да загниват.

Подправки

Необходимо е да ги съхранявате на тъмно, прохладно и сухо място. Запазват най-дълго ароматът си, ако се намират в плътно затворени буркани. Но мляните подправки е най-добре да се съхраняват в хладилник и то в неголеми количества.

Зърнени храни

Най-кратък срок на годност има овесът – около 4 месеца. Пшеницата е годна за консумация до половин година, а останалите зърнени – до 12 месеца. Необходимо е да се съхраняват на тъмно при ниска влажност.

Температурата не е толкова важна, но е от голямо значение да бъде сравнително постоянна. Не е задължително да пресипвате зърнените храни в кутии – в полиетилена се създава среда, която забавя микробиологичните процеси.

Растителни масла

По-добре е да ги държите при температура не по-висока от 18 градуса по Целзий, задължително на тъмно.

Не е желателно да съхранявате, например стандартното слънчогледово олио, което присъства в почти всеки български дом, в пластмасовата му бутилка, най-добре е да го прелеете в стъклен съд веднага, след като го купите и то няма да се развали до 6 месеца.

Мед

Съдържа голямо количество захари, които са естествени консерванти. Ако правилно се съхранява, то ще „живее“ с години. Най-добри са условията за съхранението му в херметически затварящ се съд, например буркан, стайна температура и тъмнина.

Как да удължавате срока на годност на хранителните продукти
4.4 (87.43%) 35 глас[а]

Мария
Написана от Мария юни 1, 2015 21:23
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи