Как да увеличим капацитета на мозъка?

Мария
Написана от Мария ноември 1, 2014 14:20

Как да увеличим капацитета на мозъка?

Акценти:

  • Кое вещество спомага за неутрализиране на вредното въздействие на свободните радикали върху нервната тъкан?
  • Каква е дневно необходимата доза от него?
  • Използването на кои хранителни добавки е научно доказано, че подобрява мозъчните функции?

Свързани:

Учените все още не са наясно с механизма на съхранение и впоследствие на възстановяване на информация от човешкия мозък.

Повечето изследователи подразделят паметта на три вида.

Сензорната памет е с продължителност няколко милисекунди, а първичната е краткотрайна и благодарение на нея се запаметяват числа, дати, телефонни номера и друга информация, необходима за кратък период от време.

След това обикновено се забравя. А вторичната памет е дълготрайна и информацията от нея обикновено се извиква за няколко минути чрез възбуждане на различни мозъчни центрове.

Защо ние забравяме определени важни неща?

Стресът често е виновника затова, като засяга нашата способност да се концентрираме, да вземаме решения и да си спомняме.

Сензорното претоварване също може да се окаже проблем, когато правим твърде много неща едновременно, по-трудно се концентрираме върху детайлите и вниманието ни съответно е по-занижено, което впоследствие създава предпоставки за по-малко възприемане на информация и запаметяване.

За повечето хора, загубата на паметта никога не се превръща в сериозна аномалия, но някои болести, най-вече Алцхаймер, могат да доведат до директно отслабване на способностите за запаметяване.

Злоупотребата с алкохол и наркотици също повлияват негативно на паметта.

Как да храним мозъка си?

Няма съмнение, че умствената гъвкавост и паметта отслабват до известна степен с напредване на възрастта. Но добрата новина е, че това не е неизбежен процес.

Чрез придържане към здравословен хранителен режим, редовни физически натоварвания и изпълнение на упражнения за стимулиране на мозъчната функция, човек може да остане до дълбока старост с бърз ум.

Използването на следните хранителни добавки е научно доказано, че подобрява мозъчната функция:

• Гинко билоба – проявява своето въздействие основно върху лигавицата на кръвоносните съдове, като способства за подобряването на кръвоснабдяването на мозъка. Във венозната система подпомага динамичното прочистване на токсините, които се натрупват поради недостатъчното количество кислород, достигащо до невроните. Гинко билобата също така подобрява общото състояние на мозъка, като предотвратява загуба на краткосрочната памет, световъртеж, главоболие и депресия. Въздействието на целебното растение върху паметта не се ограничава поради напредналата възраст.

• Алфа липоева киселина – силен антиоксидант, за който е доказано, че предпазва от вредното действие на свободните радикали в нервната тъкан. Липоевата киселина спомага за поддържането на нивата глутатиона, който обикновено е изчерпан при заболявания като Паркинсон. Антиоксидантът се съдържа естествено в месото и повечето зеленчуци. Препоръчителната дневна доза е 200-400 мг. дневно.

• Диметиламиноетанол – мозъчен стимулант, който се синтезира в човешкия мозък и се съдържа в някои риби като аншоа и сардини, както и в редица лекарства, използвани за стабилизиране на клетъчните мембрани.

Разрушаването на последните се смята за основния механизъм на стареенето.

Мозъчният стимулант действа като ускорява синтеза в мозъка на невротрансмитера ацетилхолин, който е изключително значение за засилване на умствените способности, а също така спомага за предотвратяване, свързаното с напредването на възрастта, постепенно отслабване на паметта.

Съществуват научни доказателства, че ДМАЕ способства за намаляване на натрупването на липофусцин /старчески петна/ в мозъка.

Синтетичната форма на мозъчния стимулант се използва за:

• Лечение на синдром на дефицит на вниманието;
• Засилване на паметта и повдигане на настроението;
• Укрепване на когнитивната функция;
• Лечение на болестта на Алцхаймер;
• Увеличаване на коефициента на интелигентност и физическата енергия;
• Подобряване на атлетическите способности;
• Забавяне на стареенето;
• Подобряване на функцията на еритроцитите;
• Увеличаване на ефективността на навлизащия чрез дихателната функция кислород в тялото;
• Удължаване на продължителността на живота;

Препоръчваната от учените доза ДМАЕ е 75-150 мг. дневно.

Как да увеличим капацитета на мозъка?
4.5 (89.62%) 79 глас[а]

Мария
Написана от Мария ноември 1, 2014 14:20
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи