Как да увеличите скоростта си на четете с 2 пъти

Мария
Написана от Мария април 28, 2015 12:23

Как да увеличите скоростта си на четете с 2 пъти

Акценти:

  • Скорост на четене
  • Техника на мандарината
  • Четене по горната половина

Свързани:

Готови ли сте да инвестирате няколко минути точно сега, за да спестите един час дневно за останалите ваши занимания? Да направите това ще бъде много лесно. Всичко, което ви е нужно е таймер с обратно броене и готовност да усвоите нови начини за използване на вашия мозък.

За да започнете, изберете някоя глава от книга и я четете в продължение на 20 секунди. Когато изтекат тези 20 секунди, преброете колко реда сте успели да прочетете и запишете полученото число. По този начин ще узнаете с каква скорост четете към настоящия момент.

Сега нека се запознаем със самия процес на четене. Три фактора определят скоростта, с която четете и това са физическата и психическата ви поза и техниката ви на четене.

Стъпка №1 – физическа поза

Изследванията показват, че следната конкретна физическа поза ще ви позволи да четете по-бързо и да разбирате повече – комфортно разположете краката си пода, седнете, така че гърбът ви да е изправен и раменете ви да са напълно отпуснати.

Направете това сега. След това направете опит да отпуснете лицето си и спокойно се усмихнете – чувствате ли разликата?

Разположете книгата под ъгъл 45-60 градуса спрямо масата или пода и леко наклонете главата си надолу. Сега се намирате в идеалната поза за четене.

Стъпка №2 – въображението и „техниката на мандарина“

След това е необходимо да си създадете идеално състояние на разума, използвайки „техника на мандарина“. Това е странен метод, но той заставя вашия мозък да функционира по такъв начин, че да можете да четете бързо, въпреки всичко.

Изпънете ръка пред себе си и вземете въображаема мандарина. Направете това точно сега. Представете си цвета, вида на кората и ако ви е възможно дори сладката, остра миризма.

След това поемете цитрусът в дланите си и почувствайте неговата тежест. Поставете мандарината в положение, че да е малко над главата ви и малко по-назад от челото. Представете си, че мандарината на няколко сантиметра от главата ви.

Спуснете ръката си и напълно отпуснете раменете си. Представете си, че тази вълшебна мандарина остава там, независимо от това как движите главата си. Затворете очи и обърнете внимание колко по-спокойни и осъзнати се чувствате.

Представете си как се отваря полезрението ви. Поддържайте това чувство и внимателно отворете очите си. Убедете се, че книгата ви е разположена правилно и започнете да четете още веднъж в продължение на 20 секунди.

Отново запишете броя редове, които сте успели да прочетете. Усетихте ли, че вече ви е по-лесно да четете? В повечето случаи при използването на тези 2 техники можете да забележите нарастване на скоростта ви на четене с 50%.

Стъпка №3 – четене по горната половина

Сега погледнете в горната част на думите, които четете.

С други думи не се фокусирайте върху цялата дума, а погледнете само в горната й част. Използвайте тази техника, докато четете този абзац. Забелязвате ли разликата?

Повечето хора забелязват, че им по-лесно да разбират смисъла на изреченията. Тази идея е основана на научните изследвания и всъщност работи.

Още един съвет – когато завършвате четенето на един ред, се опитвайте, колкото ви е възможно по-бързо да преместите погледа си в началото на следващия ред. По този начин вие трябва по-лесно да разбирате целите думи и фрази при бързо четене.

Как да увеличите скоростта си на четете с 2 пъти
4.4 (88.78%) 41 глас[а]

Мария
Написана от Мария април 28, 2015 12:23
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи