Как да въртите правилно педалите? Какво е важно да знаете за колоезденето

Мария
Написана от Мария август 30, 2016 20:40

Как да въртите правилно педалите? Какво е важно да знаете за колоезденето

Акценти:

  • Гръб - болки
  • Имунитет - укрепване
  • Колоездене - редовно

Свързани:

Защо след каране на колело боли гърба? Възможно да е неправилно настроен или вие стоите не както трябва.
Първото, което трябва да знаете е, че дори най-простият велосипед, не е универсален.

Необходимо е да изберете верният размер рама на колелото при покупка, тоест оптимална дължина и височина.

Колкото по-трудна е местността, на която се предполага, че ще се използва велосипеда, толкова по-ниска трябва да е рамата.
Ако велосипедът е подбран достатъчно добре, е достатъчно да регулирате само седалката, за да достигнете правилното изпъване на краката с 90%.

Във всеки случай настройката на велосипеда се извършва според параметрите на каращия и зависи от неговия начин на седене.

Така, например при колоездене в парка през почивните дни или при ходене на работа с градски велосипед е допустима комфортна вертикална седалка – основното натоварване при каране по равна повърхност пада директно върху гърба, разпределение на теглото на тялото и оптимизиране не са необходими.

Глава – при правилна позиция ще бъде леко наклонена напред, но така, че комфортно и безопасно да наблюдавате всички препятствия и да не напрягате шията. На главата е изключително важно да имате каска.

Ръце – трябва да бъдат почти изправени, но задължително леко свити в лактите. Това е важно за омекотяване на неравностите, през които преминава велосипеда.

Кормилото същевременно не трябва да бъде далече, отдалечаване прекалено много от него е неправилно, но и опирането с гърди на него също е неподходящ вариант.

Корпус – дръжте се с ръце за кормилото, а тялото – на седалката, разпределяйте теглото на тялото между двете опорни точки.

Ако наклонът напред е прекалено голям, скоро ще започнат да ви изтръпват пръстите на ръцете. Но и ако по-голямата част от теглото върху седалката, при изминаване на дълги разстояния ще се появи дискомфорт.

Гръб – трябва да бъде изправен, но не и изтеглен назад, и най-важното – трябва да се изключи постоянното напрежение. Това е ключов фактор за удоволствието от карането на колело.

Крака – при въртенето на педалите трябва да се разгъват напълно. Но и вдигането на седалката до толкова, че едва едва с пръсти да докосвате педалите, не е препоръчително, тъй като ще пострадат коленете.

Ъгълът на разгънатият максимално крак трябва да е 140-145 градуса, а не 180, когато е максимално възможно разгънат. Най-добре да имате възможност да ставате от седалката за форсиране при изкачване на височина или при по-труден участък.

По какво се отличават един от друг велосипедите?

Градските – създадени са за равномерно каране по пътища с асфалт и с настилка. Тяхната конструкция не е предназначена за каране по неравни повърхности.

Планински, т.нар. – байкове – има добри амортисьори, помага за справяне с препятствията, за тази цел е оборудван със специални гуми, протектори и е проектиран така, че натискът върху шините да е минимален.

Шосейка – кормилото напомня на рога на овен, а гумите са много тесни и са с най-малко тегло сред всички велосипеди – 6.5 килограма.

Важно!

Не трябва да се купува планински велосипед, когато ще се кара по асфалт. Стоенето на ниска седалка е вредно, както често правят любителите, е вредно за гърба и коленете, а на пресечена местност е дори опасно.

Как карането на колело влияе на органите?

По време на колоездене се активират на практика всички човешки органи, именно затова редовното колоездене е отличен способ за укрепване на имунитета и за развитието на тялото.

Как да въртите правилно педалите? Какво е важно да знаете за колоезденето
4.6 (91.9%) 42 глас[а]

Мария
Написана от Мария август 30, 2016 20:40
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи