Как да възпитате добър човек

Мария
Написана от Мария септември 26, 2015 16:07

Как да възпитате добър човек

Акценти:

  • Парадокси на възпитанието
  • Деца - хвалби
  • Модел на поведение - бонуси

Свързани:

Защо родителите си поставят много високи цели и се стремят да възпитават в децата си положителни качества? Защото вярват, че това ще допринесе на децата им щастие, а животът на родителите няма да бъде изживян напразно? Но какво знаем ние какво всъщност е добър човек?

Избор и отговорност в родителската практика

Родителският труд е тежък основно защото отговорността за избора, свързан с детето, е много голяма и това потиска. Как да се наказва детето, как да се поощрява, какво да му се разрешава?

Със своенравните деца в крайна сметка се оказва по-лесно, колкото и парадоксално да звучи това. Те просто постъпват така, както желаят, не оставяйки на родителите си избор или открито заявявайки за своето недоволство и предпочитания.

И на тези деца им е много по-лесно да живеят – родителите знаят за тях много и ако имат достатъчно сили и търпение, успяват да се разберат и се договарят. Послушното дете – това невинаги е толкова добре.

То прави така, както говорят родителите, учителя, но далеч не е винаги е съгласно с тях.

В резултат контактът детето може да стане формален, тъй като родителите не виждат повод да се интересуват от неговите вътрешни конфликти, като често дори не подозират за това. В крайна сметка се получава бомба със забавено действие, тонове потисната агресия и смесени чувства.

Това са 2 крайности на възможните отношения на родителите с децата, но те дават понятна илюстрация – ние не можем с увереност да кажем, от кое от 2-те описани деца ще стане добър човек.

Възпитанието на детето си остава в движение в тъмното чрез допир – какви ще бъдат последствията от нашите думи и действия никой не може да определи и остава да се разчита само на собствената интуиция.

Парадоксите на възпитанието

Когато казват, че човек е добър, то никой няма предвид неговият ум и образованост, престижна работа. Има се предвид за добротата, за грижата за слабите, за любовта към семейството, безкористността, смелостта, съпричастността, подкрепата.

Това са човешки качества, за които е прието човек да бъде възхваляван. Но когато родителите желаят да похвалят детето си, те говорят за неговите постижения – като бебе, като ученик или като ръководител на голяма компания.

Обществото налага двойни стандарти – за да бъде един човек началник не е необходимо да бъде добър и съпричастен, а точно обратното.

Съпреживяващият и безкористен ученик – също не е най-успешният – дава на съучениците си да препишат домашното от него, жертва време да им помага за контролните и помага на приятелите си – и в крайна сметка намалява успеха си.

Умните и амбициозните деца забелязват това несъответствие още в ранно детство и започват да се стремят да постигнат успехи, за да заслужат похвала.

За какво днес похвалихте своето дете? Защото е притичало до дома с котенце със счупен крак? Или пък, защото е спечелило в училище състезанията по бягане? В крайна сметка детето избира този модел на поведение, който му носи най-големи бонуси.

Разбира се, ако одобрението на майка му и баща му нищо не означават, това означава, че сте загубили и следва да се замислите и да преразгледате своите убеждения. Например, да заведете котката заедно на ветеринар и след това да я оставите в добри ръце.

Как да възпитате добър човек
4.4 (88.46%) 26 глас[а]

Мария
Написана от Мария септември 26, 2015 16:07
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи