Как естрогените принуждават организма да трупа мазнини

Мария
Написана от Мария август 24, 2015 11:39

Как естрогените принуждават организма да трупа мазнини

Акценти:

  • Естрогени - високи нива
  • Женски полови хормони - светла коса
  • Трупане на мазнини - хормони

Свързани:

Естрогените, както знаем, са женски полови хормони, които се синтезират предимно в яйчниците.

В малко количество естрогени има в мъжкия организъм, при тях се образуват от тестисите и от кората на надбъбречните жлези, отговарят за нормалната работа на сърдечно-съдовата система, подобряват паметта, формират сексуалното желание.

Повишаването на количествата на естрогените при мъжете води до отлагането на подкожни мазнини по женски тип – тоест по седалищните части, предизвиква гинекомастия – увеличаване размера на млечните жлези, понижава се сексуалното желание.

Естрогените биват 3 типа – естрадиол – отговаря за крепкостта на костите и мускулите, външния вид, доброто зрение, за правилната работа на сърдечно-съдовата система, за нормалните сексуални реакции.

Естрон – вещество, от което се формира естрадиола, неговото ниво се повишава по време на бременност. Естриол – отговаря за здравината на костите.

100-200 микрограма на денонощие – в такова количество естронът и естрадиолът се образуват в женския организъм не в период на бременност.

50-130 пикомола на литър кръв – нормално количество естрадиол в мъжкия организъм. Повишаването на това ниво може да е признак на развитие на тумори в яйчниците.

Жената в зряла възраст, имаща високо ниво на естрогените обикновено изглежда по-млада от своите връстнички, има постоянен характер, добре се чувства и води активен начин на живот.

Естрогените притежават естествено обезболяващо действие.

Показателят за високо ниво на естрогените в кръвта, а следователно и висока способност за зачеване на дете, означава и по-светъл цвят на косите.

Но след раждане на дете нивата на естрогените обикновено се понижават. 2-3 деца и косите на майката блондинка могат да потъмнеят.

Естрогените карат организма да трупа мазнини.

90-300 пг/мл /пикограм на милилитър/ – пик на нивото на естрогени в кръвта на жените в дните на овулация.
В някои държави по закон е предвидено даването на естрогени на мъжете, изтърпяващи наказание лишаване от свобода, тъй като им помагат по-лесно да се справят с гневните изблици, които са изключително често, поради продължителния престой в тясно затворено пространство.

Фитоестрогени – вещества от растителен произход, които по въздействие са аналогични на половите хормони естрогени. Съдържат се в соята, лененото семе, коренът от женското биле, червеното грозде, хмел.

Прекомерният синтез на естрадиол многократно повишава риска от развитие на рак на гърдата при жените.
С 15-20% се понижава количеството на естрогените в организма на жените пред менопауза.

А след края на този период концентрацията на тези хормони се понижава още повече – с 40-60%.

Правила за балансиране на хормоните, водещи до вълчи апетит и съответно до дисбаланс на женските полови хормони и напълняване

• Избягвайте недоспиването – то води до това, че ние преставаме да се наяждаме с обичайното количество храна.

Ако 2 нощи подред сте спали 2 часа по-малко от нормалното за вас време, то нивото на гренилина – хормона на глада, се повишава с 15%, а това на лептина – на ситостта, се покачва с 15%.

Така мозъкът получава сигнал, че трябва да бъдат изядени допълнителни 600 килокалории дневно. Ако сте започнали да преяждате пробвайте да започнете да си лягате по-рано.

Намалете употребата на фруктоза, тъй като създава нечувствителност към лептина. Получава се от плодовете, но за отслабващите не са опасни тези дарове на природата, а различните бисквити, сиропи с фруктоза и като цяло захарните изделия.

Как естрогените принуждават организма да трупа мазнини
4.5 (90%) 22 глас[а]

Мария
Написана от Мария август 24, 2015 11:39
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи