Как името влияе на поведението на детето

Мария
Написана от Мария декември 22, 2014 11:35

Как името влияе на поведението на детето

Акценти:

  • Подхождат ли родителите отговорно при избора на име за своето дете?
  • Повлиява ли името на детето върху представянето му в училище?
  • Повреждани ли са подобни изследвания в България и страните от ЕС?

Свързани:

Взаимовръзката между името и характера на човека се изследва много отдавна. И най-накрая учените доказаха, че тя наистина съществува.

При избора на име за детето повечето родители подхождат изключително отговорно. Някои се опитват да подберат по-рядко срещано име, с което рожбата им в периода на детската възраст да се откроява от тълпата с другите деца.

Докато други родители са на обратното мнение, според тях, ако детето им е със стандартно име, то ще бъде в състояние да избегне евентуален бъдещ тормоз в училище.

Въпреки това, както се оказа, името може да повлияе не само на отношението с останалите връстници, но и върху представянето в училище.

Учените провели проучване като анализирали имената на 63 000 деца и установили, че най-добро поведение и успех в училище имали тези, които носели името Джейкъб /най-популярното име в САЩ за 2000 г./ и Ейми.

Непосредствено след тях са Джорджия и Даниел. А с най-лошо се представяне са момичетата с имена Ела и Бетани и момчетата – Джоузеф и Камерън.

Също в категорията на непослушните попадат момчетата с имена Уилям, Джейк, Джошуа и Джейми. И момичетата – Оливия, Лора и Холи.

В хода на проучването също се установило, че момчетата с необикновени и необичайни имена много по-често отпадат от училище в сравнение с тези, които имали по-често срещано име.

За децата, с имена Грейс, Шарлот, Софи, Томас, Адам и Хари, също се установили, че спазват добро поведение.

Защо е трудно да се каже със сигурност, дали наистина съществува такава връзка?

Психолозите отдавна свързват влиянието на името върху съдбата на човека и не от езотерични, а от чисто научно-социални фактори.

Например, за едно момиче с име Елинор съществува 100 пъти по-голямо вероятност да постъпи на учи в престижния университет Оксфорд, в сравнение с момичета с име Джейд, въпреки че именно Джейд се счита за най-популярното име. Студенти в Оксфорд също стават деца с имена Анна, Елизабет, Ричард и Джон. А в същото време студенти с имена – Стейси, Конър, Брадли, Шанън и Шейн, там почти няма.

Подобни изследвания за имената, разпространени в България и в повечето държави от ЕС не са провеждани.
Но е възможно вие да имате наблюдения в тази насока?

Как името влияе на поведението на детето
4.5 (90.83%) 24 глас[а]

Мария
Написана от Мария декември 22, 2014 11:35
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи