Как кърменето спасява детски животи и световната икономика

Мария
Написана от Мария февруари 11, 2016 21:01

Как кърменето спасява детски животи и световната икономика

Акценти:

  • Кърмене - спасяване
  • Изкуствено захранване - околна среда
  • Майчино и детско здраве

Свързани:

От 1823-та година в Англия се издава списанието The Lancet – едно от най-уважаваните медицински издания.

Нееднократно в него са намирали място научни трудове, потвърждаващи ползата от кърменето и колко то е необходимо не само за майката и за детето, но и за цялото световно общество.

В настоящата статия ще приведем няколко интересни факта, които ще ви убедят, че кърменето трябва задължително да се превърне в световна модна тенденция.

Препоръките на СЗО – кърмата е идеалната храна за новородените и за кърмачетата, тъй като съдържа всички хранителни вещества, необходими за пълноценното развитие.

Майчиното мляко е безопасно и съдържа антитела, осигуряващи на децата защита срещу разпространените детски болести, като диария и пневмония, които са двете основни причини за детската смъртност на децата по света.

Кърмата е леснодостъпна и приемлива по цена, което способства за обезпечаване на толкова необходимото постоянно хранене за децата кърмачета.

1. В богатите държави децата се кърмят по-рядко,отколкото в бедните

В САЩ и някои страни на Европа – Франция и Испания, повече от 20% от новородените деца изобщо не получават майчино мляко по медицински показания или по-често, заради физически или психологически дискомфорт на майката.

В държавите с нисък и среден жизнен стандарт ситуацията с кърменето е доста по-добра – 37% от децата се хранят само с кърма и то средно до навършване на 1 година.

Макар и България да е сред държавите със средно ниво на доходите, по показателя кърмене на децата по-скоро се придържаме към западния модел, макар и днес много млади майки, имайки предвид широкият достъп до информация в Интернет, осъзнават колко по-полезно е да кърмят децата си.

2. Отказът от кърмене вреди на икономиката

Ако поради някаква причина жената откаже да кърми новороденото си дете, така не само на здравето на детето, но и на своето собствено.

Също така изкуствената храна струва много по-скъпо на семейството, което нарушава и без това крехкия баланс на семейния бюджет непосредствено след раждането на детето.

Изследователите твърдят, че ако броят на кърмещите майки в света се увеличи само с 10%, то ще спести на държавния бюджет на САЩ 312 милиона долара, на Китай – 30 милиона, на Великобритания – 7.8, а на Бразилия – 1.8 милиона долара.

3. Кърменето може да спаси 823 хиляди детски живота и 20 хиляди майчини

Известно е, че кърмата помага на детето се справя с инфекциозните заболявания, подобрява умствените му способности, понижава риска от развитие на захарен диабет и затлъстяване.

Изследователите пресмятат, че ако всички жени по Земята кърмеха децата си до 6-месечна възраст, това би намалило детската смъртност с 13%, и 823 хиляди живота биха били спасени.

Също така кърменето е изключително полезно за майките – опасността от разболяване от рак на млечната жлеза намалява с 6%, ако една жена кърми поне 2 години от живота си.

4. Изкуственото захранване вреди на околната среда

Отказът от кърмене сериозно вреди на околната среда на планетата.

Например, в САЩ заводите за производство на заместители на майчина кърма генерират 354 хиляди тона хартиени опаковки и 550 милиона метални опаковки, които изискват огромни ресурси за преработка.

Също за работата на тези предприятия е необходима електроенергия и вода, а транспортирането на детската храна в различните щати и износа за други държави допринася за сериозно замърсяване на въздуха.

Как кърменето спасява детски животи и световната икономика
4.4 (88.86%) 70 глас[а]

Мария
Написана от Мария февруари 11, 2016 21:01
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи