Как лакът за нокти предизвиква безплодие и затлъстяване

Мария
Написана от Мария октомври 25, 2015 00:24

Как лакът за нокти предизвиква безплодие и затлъстяване

Акценти:

  • Безплодие - лак за нокти
  • Женски полови хормони - битова химия
  • Фталати - опасни

Свързани:

Повечето от лакове съдържат вещество, проникващо в организма и предизвикващо ендокринни нарушения.

Повечето от популярните лакове за нокти съдържат токсичното вещество трифенилфосфат, което нарушава функцията на ендокринната система, предупреждават изследователи от университета Дюк, САЩ.

Производителите неотдавна замениха трифенилфосфата с друго вещество, тъй като изследванията показаха, че то е токсично за ендокринна и репродуктивната система.

Но все повече изследвания свидетелстват за това, че трифенилфосфатът също предизвиква хормонални нарушения и негативно влияе на обмяната на вещества, като способства и за развитието на затлъстяване.

Учените провели 2 експеримента. По време на първия те изследвали 10 различни марки лак за нокти за съдържание на трифенилфосфат, който производителите добавят в лака, за да бъде устойчив и същевременно еластичен.

Веществото присъствало в 8 проби, като в 2 случая не бил указан в списъка на съставките.

По време на втория експеримент изследователите изследвали урината на 26 жени, които използвали лак за нокти. 2-6 часа, след като участничките лакирали ноктите си, при повечето било установено повишено ниво на дифенилфосфат в урината – вещество, образуващо се от трифенилфосфат след преработването му от организма.

10-14 часа след маникюра нивото на дифенилфосфата в урината на всички участнички вече 7 пъти надвишавало нормата.

Предизвиква безпокойство и фактът, че лакът за нокти, предназначен за жени и момичета в тийнейджърска възраст, съдържа вещество, което нарушава функцията на ендокринната система, отбелязва един от авторите на изследването Джоана Конгълтън. Още по-тревожен бил фактът, че техният организъм много бързо след нанасянето на лака абсорбира това вещество.

Други учени, също американски пък, проведоха серия от експерименти и откриха 15 опасни за женското здраве вещества, съдържащи се в битовата химия. Всички те по-различен начин влияят на репродуктивната система.

Твърде ранното настъпване на менопаузата се обяснява с въздействието върху женския организъм на химическите вещества, съдържащи се в козметиката, средствата за лична хигиена, битовата химия и просто в околната среда. До това заключение достигнали американски изследователи.

Авторите на изследването, представляващи няколко научни центъра в САЩ, анализирали базите данни за периода 1999-2008 година, получени от мащабно общонационално изследване на здравето на населението.

Данните се отнасяли за повече от 31 хиляди души, от които 1500 жени в постменопауза, които били изследвани за нивото на концентрацията в кръвта и урината на 111 химически съединения от изкуствен произход, разрушаващи ендокринната система.

Тези вещества нарушават естествения процес на секреция и разпределение на хормоните в организма, което води до ранно прекратяване функцията на яйчниците. Много от тези съединения вече не се произвеждат и са забранени за използване, но и досега продължават да присъстват в почвата, въздуха и водата.

Става дума за такива вещества като диоксини – странични продукти от промишленото производство, които се отделят при горене, фталати – могат да се съдържат в пластмасата, продуктите от битовата химия, лекарствата, средствата за лична хигиена и козметиката – лосиони, течни сапуни, спрейове за оформяне на прическата, лакове за нокти и така нататък, фитоестрогени – аналози на женските полови хормони, отделяни от растенията, полихлорирани бифенили, феноли, пестициди и други.

Било установено, че при жените с високи нива на съдържание в организма на тези токсични вещества, менопаузата настъпвала с 2-4 години по-рано, отколкото при жените, при които концентрациите на тези съединенията били в по-малки количества, но все пак е било установено тяхното наличие.

Как лакът за нокти предизвиква безплодие и затлъстяване
4.5 (90.73%) 41 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 25, 2015 00:24
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи