Как мъжете да подобрят качеството на спермата си

Калина
Написана от Калина март 10, 2015 10:20

Как мъжете да подобрят качеството на спермата си

Акценти:

  • Кои фактори влияят върху качеството на спермата?
  • Кое определя качеството на спермограмата?
  • Как показателите на спермата може да се подобрят?

Свързани:

Сперматозоидите определят мъжката плодовитост, т .е. способността им да имат деца.

Но, за съжаление, добрата спермограма се среща по-рядко. Причините за това са много, а някои от ключовите са неправилно хранене, стрес, заседнал начин на живот и различни заболявания.

Въпреки това, често мъжете с правилен начин на живот във всяко отношение също имат лоша сперма. Но кои са признаците за качествена спермограма?

Сред основните признаци на качеството на еякулата са подвижност поне на 60-80% от сперматозоизите, те трябва да бъдат еднакви по състав, без бучки и слуз. Малкоподвижните сперматозоиди не бива да бъдат повече от 10-15%, а 20% или по-малкъ – мъртви.

Разпределението на еякулата не трябва да е по-малко от два милилитра, но не повече от пет. В идеалния случай един милилитър сперма съдържа 40 млн. сперматозоиди, но сега това е рядкост, и се смята за добър показател наличието на 10-20 милиона сперматозоиди.

Цветът на спермата не е от значение, но ако тя е жълта или розова, това може да е признак за наличието на някои болести.

Важен е вискозитетът на спермата и скоростта на движение на сперматозоидите. Ако спермограмата не отговаря на тези критерии, в повечето случаи тя може да се подобри с лекарствена терапия и подобрения в начина на живот на мъжете.

Кои са факторите, които влошават качеството на спермата? Доказано е, че върху спермата влияят негативно тютюнопушенето, алкохолизмът и употребата на наркотици. Пристрастеността към дрогата може да направи един мъж стерилен.

Прегряването на тестисите също влияе отрицателно върху възможността за репродукция. С други думи, за мъжете е вредно твърде често да ползват сауна, парна баня и гореща вана, носенето на синтетично бельо, загряващите седалки в колата, дори поставянето на лаптоп на коленете, тъй като той води до затопляне на слабините.

Спермограмата показва различни заболявания, включително венерически като хламидия, както и възпалителни процеси като простатит. Заболяванията може да се отразят на количеството и качеството на спермата, и да доведе до аномалии.

Заседналият начин на работа и наднорменото тегло също имат отрицателно въздействие върху развитието на различни заболявания, които в крайна сметка водят до безплодие. Опасни са и професии, свързани с химически или други рискови производства.

Редовният стрес на работното място и у дома може да повлияе върху разпределението на еякулата и оцеляването на сперматозоидите. Сексуалното въздържание също оказва неблагоприятно влияние върху способността на мъжете да имат деца. Доказано е, че мъжете, които правят секс 2-7 пъти седмично, е по-вероятно да станат бащи.

На качеството на спермата със сигурност се отразява храненето. Липсата на витамини или вредни храни най-пряко влияят качеството на яекулата. Приемът на някои лекарства, като например антибиотици, повлиява способностите за възпроизводство.

Как да се подобри спермограмата? Промяната към по-добро качеството на спермата е възможна само чрез интегриран подход, като първа задача е здравословният начин на живот. Мъжете трябва да нормализират сексуалната си активност, да спортуват, да се хранят правилно.

Необходимо е в диетата си да заменят алкохола, мазните, пържените и пикантните храни с риба, морски дарове и месо, тъй като тези храни съдържат витамин B12, необходимо за мъжкото здраве.

Домати, тиква, моркови, черен дроб, яйца и сушени кайсии снабдяват организма с витамин А. Цитрусите, кивито, чушките и млякото съдържат витамин C, който е отговорен за дейността и жизнеспособността на сперматозоидите.

Цинкът в зърнените култури помага за подобряване на ерекцията. Също така мъжете се нуждаят от селен, магнезий и аргинин.

Как мъжете да подобрят качеството на спермата си
4.6 (92%) 35 глас[а]

Калина
Написана от Калина март 10, 2015 10:20
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи