Как мечтите помагат за повишаване на продуктивността

Мария
Написана от Мария март 28, 2015 16:18

Как мечтите помагат за повишаване на продуктивността

Акценти:

  • Мечти - продуктивност
  • Планиране на бъдещето
  • Изпълнение на множеството задачи едновременно

Свързани:

Учени от университета Бар-Илан в Израел установиха, че мечтите не само позволяват на човек да се откъсне от скучните и досадните задачи, те също му помагат по-лесно да се справи с тях и да ги реши.

По време на изследването специалистите използвали методиката за микрополяризация на мозъка – това е въздействие на централната нервна система на човека с електричен ток.

Поради стимулация на фронталните лобове на доброволците, при техния мозък се наблюдавала активност, подобна на тази, която се появява по време на свободното протичане на мисли, асоциации или при мечтание.

По-рано вече учени свързаха фронталните лобове на мозъка с тези процеси. Освен именно части на органа отговарят за планирането на бъдещето. Специалистите отбелязват, че външната стимулация помогнала на доброволците да се справят много по-добре с поставените им задачи.

Например, стимулацията позитивно е повлияла позитивно на когнитивните способности на специалистите. Според изследователите, този ефект се дължи на факта, че за функциите на изпълнението и за мечтите отговаря една и съща област на мозъка.

В близко бъдеще учените планират да проучат, по какъв начин стимулацията влияе на другите функции на човека, като например върху концентрацията и способността за изпълнението на множество задачи едновременно, тоест мултитаскинг.

Мечтите стават възможни благодарение на нашето въображение, способно да „рисува“ различни образи в съзнанието, които са извън зависимостта от реално случващите събития.

Мечтите на човека – това са образи, които при мисълта за тях възбуждат и предизвикват силни позитивни емоции.

Мечтите са важно средство за пробуждане на инициативата при хората и за поддържане на неговата енергия в различни трудни житейски условия и силен стимул за работа.

Именно мечтите помагат на хората да определят и конкретизират жизнените цели.

Между впрочем, неотдавна учените установили връзка между продуктивността на учениците и музиката, която те слушат.

Така се установило, че слушането на песента на Майли Сайръс «We Can’t Stop» и на Джъстин Тимбърлейк «Mirrors» оказват успокояващо действие, помага на децата в училищна възраст по-лесно да усвояват и да възпроизвеждат фактите. Именно композициите с 50-80 удара в минута настройват мозъка на запомняне на информация.

А песента на Кейти Пейри «Firework» повишава възбудата, което позитивно се отразява на творческата работа, състояща се със занятия по актьорско майсторство и рисуване. Учениците пък, които слушат класика с 60-70 удара в минута, с 12% по-добре се справят с математическите задачи.

Важно е да се отбележи, че ако човек използва своето въображение, то потокът на информацията се премества от париеталния към тилния лоб на главния мозък.

Париеталният лоб съставлява значителна част от полукълбата на главния мозък и заема горната част на неговата повърхност. В париеталния лоб това е областта, в която се „синтезират“ чувствата на човек.

Установило се, че визуалната информация постъпва, точно по обратния път, в париеталния от тилния дял, който представлява по-голямата част от зрителната кора на мозъка. Казано по-просто, сигналите от зрителното възприятие на реалността и тези от въображението се движат в противоположни посоки.

Резултатите от тези изследвания се потвърждават хипотезата за това, че процесите в мозъка на човека представляват специфично насочени информационни потоци.
Главният мозък на човек е една от най-малко изучените органи на човешкото тяло.

Но вече е известно, че мозъкът е не просто набор от независими части, а цяла мрежа от области, взаимодействащи помежду си.

Как мечтите помагат за повишаване на продуктивността
4.5 (90.73%) 41 глас[а]

Мария
Написана от Мария март 28, 2015 16:18
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи