Как минералните води влияят на човешкия организъм

Мария
Написана от Мария февруари 23, 2015 03:25

Как минералните води влияят на човешкия организъм

Акценти:

  • Минерални води - минерализация
  • Дефицитни микроелементи
  • Жизненоважни макроелементи

Свързани:

Минералните води по своята минерализация се подразделят на лечебно-трапезни с минерализация до 10 грама на литър и лечебни >1 г/л.

Те оказват на човешкия организъм неспецифично въздействие, което се обуславя от минерализацията и основно от наличието във водата на натрий и на хлор, тоест натриев хлорид (NaCl) или още по-популярен като сол и хидрокарбонат (HCO3) и специфично обусловено от присъствието във водата на значимо количество химични елементи способни да изменят вътрешната среда на организма и неговите функции.

Това, обикновено, са дефицитните и жизненоважни макро и микроелементи, такива като магнезий, калций и силиций.

Те са необходими за живота, тъй като техният недостиг води до нарушаване на функциите на органите и системите на човешкия организъм, а пълната тяхна липса дори може да стане причина за настъпване на смърт.

Тези минерали се явяват катализатори на биохимични процеси, протичащи в тялото на човека и ги ускоряват с няколко милиарда пъти.

Хиляди такива реакции се регулират от минералните вещества и още няколко хиляди от витамините. За тях не трябва да се забравя и освен това е важно да се знае, че в организма на човека се усвояват само водоразтворимите вещества.

Всички макро- и микроелементи в минералната вода се намират в йонна електрически активна форма, бързо се усвояват и въздействат на организма по различен начин.

Поради това, когато се избира минерална вода задължително трябва да се обръща внимание на нейния състав.

Според различни оценки за България ежедневно само с храната жените приемат 327% от необходимия им натрий и 295% от хлора, а мъжете – 396% натрий и 363% хлор.

Натриевият хлорид регулира водно-солевия обмен в организма и осъществява функциите си м междуклетъчното пространство.

При условие, че NaCl винаги приемаме в излишък, ние пием минерални води с високо съдържание активни натриеви и хлорни йони.

Те бързо постъпват в междуклетъчното пространство, започва още по-бързо „засоляване“ на организма, расте осмотичното налягане на клетката и на нея и е необходима повече енергия, за да осигури жизнените си функции /до 70% от енергията образувана от клетката се използва от нея за осигуряване на жизнената ѝ дейност/.

Това е практически е невъзможно, тъй като при съвременно хранене основните макро- и микроелементи , осигуряващи енергоемкостта на клетката магнезий, цинк и калий са в недостиг.

Всяка клетка може да се дели през живота си 50 пъти.

В такива условия при деленото се появяват клетки с по-малки размери. В юношеството в човешкия организъм съотношението на междуклетъчното пространство към клеточното е 1:1.1, а в старческа възраст 1:0.8 – ние се „засоляваме“ и окисляваме, не случайно наричат солта „бялата смърт“.

Въпреки това няма достатъчно научни доказателства, които да потвърждават категорично така направеното по-горе описание.
Магнезият е антистресов минерал и в България са малко водите, които го съдържат и се предлагат на пазара – такава вода е от село Михалково, община Девин, област Смолян, в търговската мрежа се предлага с марката „Михалково“.

Освен че тази вода съдържа магнезий 48.5 мг/л, тя е и единствената на територията на България, която е естествено газирана или въглекисела.

Нуждите от магнезий нарастват при:

• При деца и юноши, хора в напреднала и старческа възраст;
• Хранителен режим с повишен прием на белтъчини, особено при спортисти и деца по време на бременност и кърмене.

Как минералните води влияят на човешкия организъм
4.5 (90.45%) 44 глас[а]

Мария
Написана от Мария февруари 23, 2015 03:25
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи