Как мултитаскингът забавя мозъка и убива продуктивността

Мария
Написана от Мария април 9, 2015 13:35

Как мултитаскингът забавя мозъка и убива продуктивността

Акценти:

  • Психични разстройства - мултитаскинг
  • Мултитаскинг - полезен
  • Много задачи едновременно - полезно

Свързани:

Повечето от нас са свикнали да правят по няколко едновременно и бързо да превключват между тях. Усещането за ангажираност ни служи като основа, за да бъдем по-уверени в себе си и да се чувстваме по-важни. Но този навик само ни пречи да останем продуктивни.

Нашите родители никога не са стояли у дома без работа. А днешните млади мениджъри и офис служители са винаги в мрежата, веднъж на 10 минути отговарят на писма, веднъж на 2 часа пият кафе, непрекъснато отговарят на телефонни обаждания и пишат отчети.

Повечето от нас приемат да жонглират между всички тези дейности като постоянно превключват от едната на другата. В резултат на нас ни се струва, че постоянно сме много заети. Но на повечето хора захващането с много неща едновременно им излиза прекалено скъпо.

Изследванията показват, че само 2% от хората могат да работят в такъв режим ефективно. За останалите 98% от хората такъв навик е разрушителен, както за кариерата така и за менталното здраве.

На първо място:

1. Мултитаскингът понижава значително продуктивността

За да бъде изпълнена всяка една задача, мозъкът я разделя на два етапа – първоначално той определя коя дейност от всички, с които може да се заеме, в настоящия момент е по-важна или по приятна за него, а след предприема нейното изпълнение.

Ако човек се разсее, се налага да започне от самото начало на съответния етап. А ако се разсейва често за преодоляването на първия етап ще е необходимо твърде много време и сила на волята /а, както знаем, тя е ограничен ресурс/.

Но според последните изследвания офис служителите се разсейват веднъж на 10 минути и половина.
Този навик има ужасни последствия. 18% от всички задачи, изпълнението на които хората прекъсват, остават несвършени до края на деня.

За да се върне човек към най-сложната задача и за да се „настрои“ на нея /това е първият етап/ се разходват, по данни на учените, средно 23 минути и 15 секунди. Като цяло, това понижава продуктивността на офис служителите с колосалните 40%.

За мозъка това занимание е също разрушително – негативното влияние на този навик за мозъка е по-голямо, отколкото това, което се предизвиква от редовната употреба на марихуана. Навикът за извършване на много дейности едновременно води до временно понижаване на IQ-то с цели 10 пункта.

2. Мултитаскингът прогресира

С появата на компютрите, Интернет, а след това и на таблетите и смартфоните навикът за разсейване от работата се превърна в редовно масово явление. Като цяло, хората, които активно използват компютри за работа, се разсейват веднъж на 10.5 минути.

В рамките на работния си ден те прекъсват служебните си задачи средно 46 пъти, поради разсейване. В резултатите от едно наскоро проведено изследване се посочва, че на ден времевите загуби от този навик водят до загуба на 2.1 работни часа. А това е 546 часа годишно.

3. Изпълнението на много задачи едновременно води до психични разстройства

Според изследване на Масачузетския технологичен институт навикът за жонглиране между изпълнението на различните задачи и редовното разсейване помага в самото начало на кариерата на човек, но впоследствие води до психическо и емоционално изтощение.

За да предотвратим разсейването експертите съветват да настройваме таймера на мобилния ни телефон да ни напомня, че на всеки 25 минути трябва да прекъснем работата си за 5 минути, през което време можем да се разходим или да пием вода и след това отново да се захванем за работа за нови 25 минути.

Как мултитаскингът забавя мозъка и убива продуктивността
4.4 (88.68%) 53 глас[а]

Мария
Написана от Мария април 9, 2015 13:35
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи