Как новогодишните празници се отразяват на психиката и физическото здраве

Мария
Написана от Мария декември 27, 2015 21:29

Как новогодишните празници се отразяват на психиката и физическото здраве

Акценти:

  • Зимни празници - подготовка
  • Настроение - загуба
  • Празнично настроение - желано

Свързани:

Още с идването на есента, хората започваме да се настройваме и да мислим върху наближаващите зимни празници. Декември абсолютно може да бъде определен за месецът на забавленията, купоните и почивката.

Свързващ се автоматично с началото на ваканцията за учениците и излизането в отпуска за работещите, той може да спечели награда за най-дългоочакван месец от годината.

Все пак в него намират място най-големите религиозни и светски празници – Бъдни вечер, Коледа, Нова година и т.н. Всички те, макар и с известни изключения, се свързват с прекарване на повече време със семейството и разбира се – приготовленията.

Но какъв е ефекта от всичко това върху тялото и психиката ни? Как ни се отразява цялата тази рязка смяна на ежедневието, обстоятелствата и атмосферата?

Могат ли празниците от дългоочаквани дни на забавление и купони да се превърнат в по-изтощително и изморително време от самото ни всекидневие?

Отговорът е да. И всъщност, най-често именно това се случва. Почивката вкъщи просто става по-натоварваща и от работата в професионалната сфера. Най-вече, защото всъщност не я използваме по предназначение.

Да се замислим. Колко от нас всъщност наистина си почиват по време на отпуската си, а не са заети с домашни задължения, изморителни приготовления и тичане по магазините в търсене на по-високи промоции?

Колко от нас не са в края на деня капнали от умора вследствие цялостното почистване на къщата и изхвърляне на всички ненужни неща за празниците?

Щом тези дни приближат, се започва – отърваване от старите спомени, напъхването им в кашони, до чувалите за боклук, чакащи да бъдат изхвърлени на сутринта.

Завиране под леглото с прахосмукачката, изнамирането на какви ли не неща, уж „загубени“ преди много, много време.

Дълги часове, прекарани в кухнята – точейки корите за баница, печене на пуйки, завиване на късметчета, рязането на всякакви зеленчуци, готвенето като цяло.

Стоенето прав пред мивката също не е за подценяване, а висенето по огромните опашки по супермаркетите и носенето на тежките торби по градския транспорт често може да бъде истинско предизвикателство за нежния пол.

Прекарали деня в работа, не е рядко срещано или неочаквано да заспим на канапето пред телевизора, капнали от умора, с неизмити зъби или без завивка.

На следващия ден се събуждаме в отвратителен вид и отново поемаме към домашните задължения.

Освен цялата работа по приготовленията, която оказва изключително неблагоприятен ефект и върху физическото ни, и върху психическото ни здраве, често срещано е да се сблъскаме с един от най-нашумелите проблеми, възникващи през зимата – а именнно напълняването.

Отпуската, сама по себе си, е отлично време да се вземем в ръце, да се погрижим за себе си, да направим онази диета, която така нямахме възможност да приложим досега в офиса или да излезем на онзи сутрешен крос, за който така нямахме време сутринта преди работа.

Въпреки това, изключително малко хора поемат по този път.

Повечето, залисани в динамичното си ежедневие, към което рязко преминават не правят абсолютно нищо, що се отнася до промяна на хранителните им навици или тренировъчния им режим.

И щом цялото това готвене, на което наблегнахме преди малко даде плодовете си – вкусната, домашно приготвена храна ние, изморени, сядаме на масата, събираме се със семейството си и след като цял ден вероятно не сме имали време да сложим и залък в устата си се натъпкваме с какви ли не мазни и висококалорични вредни глупости.

Все пак не всеки ден е празник, нали?

Всъщност много малко от нас наистина успяват да усетят така желаното празнично настроение и да се насладят на свободното си време подобаващо.

Повечето, вечер вече са загубили настроение след тежката работа през целия ден, което е абсолютно разбираемо. Но трябва ли да си го причиняваме?

Не е ли по-удачно да си вземем нещо готово от магазина и да отделим време да се погрижим за себе си и семейството си? Не се ли изразява в това лицето на празниците?

Не в безкрайната работа по приготовленията, а във важността на отношенията между хората. Нека тази година си зададем тези въпроси, за да определим как точно искаме да прекараме почивката си и какво ще бъде променено спрямо минали години?

Как новогодишните празници се отразяват на психиката и физическото здраве
4.4 (88.2%) 61 глас[а]

Мария
Написана от Мария декември 27, 2015 21:29
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи