Как отложеното прекъсване на пъпната връв влияе на физическото и интелектуалното развитие в детска възраст

Мария
Написана от Мария юни 4, 2015 07:47

Как отложеното прекъсване на пъпната връв влияе на физическото и интелектуалното развитие в детска възраст

Акценти:

  • Еритроцитоза - наследствена
  • Полицитемия - новородени
  • Високо ниво на естрогени

Свързани:

Ново изследване, публикувано в JAMA Pediatrics, показва, че отлагането на прекъсването на пъпната връв само с няколко минути при раждането е възможно да повлияе положително върху развитието на детето.

Предходни изследвания вече показаха, че отложеното прекъсване на пъпната връв – не веднага след раждането, а няколко минути след това, може да бъде много полезно за недоносените новородени.

Например през декември 2014 година в списание Pediatrics се съобщава, че отлагането на прекъсването на пъпната връв за 2 минути към по-доброто физическо развитие на новородените в първите дни от живота.

Това изследване беше проведено от испански учени. А според данни на Американската асоциация на акушерите и гинеколозите, в повечето от случаите прекъсването на пъпната връв се прави в рамките на 15-20 секунди след раждането. Но от средата на 50-те години на миналия век за ранно се смята прекъсването на пъпната връв по-рано от минута след раждането, а за късно – след 5-тата минута от живота.

Въпреки това настоящото изследване е първото, правещо оценка на дългосрочните резултати от отложеното прекъсване на пъпната връв при децата.

Dr.Heike Rabe, неонатолог и старши преподавател в Brighton and Sussex Medical School във Великобритания, която написала редакционната статия към това изследване и която била автор на по-рано проведените изследвания за влиянието на задържането на прекъсването на пъпната връв върху развитието на недоносените деца – посочва:

„Това изследване увеличава количеството на доказателствата, потвърждаващи факта, че за всички бебета както недоносените, така и родените нормално, е полезно допълнителното постъпване на кръв от плацентата при раждането “.

Dr.Heike Rabe отбелязва също, че при отложеното прекъсване на пъпната връв детето получава повече кръв от плацентата – обемът на циркулиращата в неговото тяло кръв се увеличава с почти 1/3. Тази допълнителна кръв позволява на бебето да увеличи своите запаси от желязо и така се ускорява мозъчното му развитие.

Неонатоложката допълва:

„Допълнителната кръв, получена от детето при неговото раждане, му помага по-добре да се справи с прехода от вътреутробния живот към този във външния свят. Неговите белите дробове получават повече кръв, затова обменът на кислород в тях може да протече доста по-плавно. “

В новото изследване 263 доносени бебета били рандомизирани в 2 групи – на тези от първата пъпната връв била прекъсвана незабавно след раждането, а на бебета от втората – след 3 минути.

Когато навършили 4 години на тези деца били подложени на следните изследвания – за ниво на IQ, моторика на ръцете, социалните навици, такива за решаване на проблеми, навици за общуване и за поведение.

Авторите съобщават, че макар и при момичетата от 2-те групи, взели участие в изследването, да не били установени никакви съществени различия, то момчетата от групата с отложено прекъсване на пъпната връв, получили по-високи оценки на социалните навици и на фината моторика.

Dr.Rabe предполага, че момичетата е възможно да получават по-добра защита в сравнение с момчетата, поради по-високото ниво на естрогени в утробата на майката. Това е едно възможните обяснения на половите различия в това изследване.

Въпреки че неотдавнашните изследвания показват, че при отложено прекъсване на пъпната връв отсъства риск от прекомерна загуба на кръв на майката, въпросът за страничните ефекти – все още остава открит.

Така например, изказват се опасения, че късното прекъсване може да доведе до увеличаване на риска от развитие на жълтеница, полицитемия и прекомерна еритроцитоза.

Как отложеното прекъсване на пъпната връв влияе на физическото и интелектуалното развитие в детска възраст
4.5 (90%) 46 глас[а]

Мария
Написана от Мария юни 4, 2015 07:47
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи