Как почистването на дома ще ви помогне да излезете от дълбока творческа криза

Мария
Написана от Мария октомври 3, 2015 18:44

Как почистването на дома ще ви помогне да излезете от дълбока творческа криза

Акценти:

  • Алергия - домашен прах
  • Почистване на жилището
  • Творческа криза преодоляване

Свързани:

Прословутата криза е проблем, познат на всички творчески личности. С часове те стоят над празния лист хартия или пък пред отворен текстов файл на компютъра и нищо не може да ги накара да напишат нещо разумно.

Най-лошото е, че разходваме това време напразно, тъй като има бърз начин как да изведем мозъка си от дупката, в която се намира.

Творчеството е нещо като вълшебство. Във всеки нас има частица от него, но самият процес на създаване на нещо ново е забулен в тайна.

Учените, психолозите и творческите личности са на едно мнение за едно нещо – за появата на блестяща идея е необходимо да се заредите с информация и да оставите на съзнанието да я обработи.

Решението на проблема ще дойде от само себе си и то изключително неочаквано, например, когато си вземате душ или миете пода.

Не е възможно принудително да изключите режима на неистовата креативност, но често излизането от творческата задънена улица е смяната на заниманието. Именно дейността, неизискваща обмисляне, помага на мислите да полетят.

За преодоляването на творческата криза помага най-скучните занимания, затова не трябва да подценявате силата на различните видове домакинска работа.

Учените от Калифорнийския университет Kimberly Elsbach и Andrew Hargadon провели изследване, от което като заключение представили концепцията за „безсмислената“ работа като неразделна част от творческия процес.

Те предположили, че за разбуждането на спящата креативност е възможно с помощта на редуването на занятията – търсенето на вдъхновение се сменя с почистване, медитация или подреждане на работното бюро.

Но обновяването на лентата с новините във Фейсбук и гледането на снимки в Инстаграм не се отнася към тези видове дейности. Още едно предимство на почистването – често безпорядъкът разсейва или кара човек да се чувства некомфортно.

Но защо миенето на подовете или почистването на банята работи по-добре, отколкото обичайното взиране в лист хартия или в монитора в очакване идването на благодатта? Всичко се дължи на спецификата на неврологичните процеси.

Накратко казано – когато чистите прахосмукачката или бършете прах, частта от мозъка, отговаряща за мускулната памет, изобщо не задейства участъкът, отговарящ за творческото мислене.

Последният в това време може да се занимава със свои работи, планирайки внезапен взрив на креативността. Когато физическата работа разсейва мозъка, този режим на автопилот в пъти увеличава мисловната активност.

Не се притеснявайте предварително, съвсем не е задължително да миете подове или да стоите дълго време наведени под души, опитвайки се да го изчистите. Поразходете се с кучето, полейте цветята или пък си пък се гримирайте, сложете си червило, оцветявайте – просто откъснете мозъка от текущите проблеми.

Освен това почистването на дома от време на време или поне веднъж седмично ще се отрази и благоприятно за здравето ви, особено, ако ви се налага да прекарвате в него една голяма част от деня си.

Наскоро американски учени установиха, че в домашния прах се съдържат над 100 вида бактерии, разбира се, те са условно патогенни, но повечето от тях ние вдишваме и това е причината много често хората в градовете да страдат от хронична хрема.

Обикновено те са развили алергия към домашния прах, в резултат на недостатъчно редовното почистване на жилището. Затова редовното почистване е от голямо значение за запазване на добро здравословно състояние.

Как почистването на дома ще ви помогне да излезете от дълбока творческа криза
4.6 (91.11%) 54 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 3, 2015 18:44
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи