Как правилно да хвалите детето така, че да не го разлигавите

Мария
Написана от Мария юни 4, 2016 22:03

Как правилно да хвалите детето така, че да не го разлигавите

Акценти:

  • Похвала - подкрепа
  • Поощрение - възпитание
  • Мярка - свършено

Свързани:

Казват, че похвалата стимулира децата да се стараят още повече. Но всъщност това се оказва не толкова очевидно – всичко зависи от това как именно хвалите своето дете.

Как правилно да хвалите детето?

Много родители вярват, че похвалата помага на детето да стане уверено в себе си.

У него се формира болезнена реакция към похвалата само ако в него се крие тревога и неувереност в себе си. Ако то получава малко подкрепа, топлота от родителите, то тогава всяка похвала за него е събитие.

И то усвоява – ще ме обичат само ако го заслужа. И обратно – ако расте в атмосфера на топлота, подкрепа и поощрение, то похвалата и приемането на себе си постепенно стават вътрешни, и тогава детето просто чувства, че е добро.

Да хвалим детето според правилата

1. Хвалете за старанието, а не за таланта

Трябва да го хвалите за тези усилия и старания, които е положило при изпълнение на определени задачи или поръчения, а не за добрите способности и интелекта, дадени му от природата.

Похвалата не е за труда, не е за усилията, а самото наличие на способности не дава нищо, което би могло да бъде необходимо на детето за неговото развитие. А може и да навреди, ако се повтаря.

Повторението на похвалата без необходимост действа като наркотик – детето свиква с нея и я очаква. То се опиянява от чувството за своето превъзходство над другите.

Детето може и да не се реализира като личност – егоцентризмът напълно ще го затвори в себе си, то цялото ще тръпне в очакване на възхищения и похвали.

2. Ясно обозначавайте за какво го хвалите

Важно е детето да разбира за какво конкретно са го похвалили, какво именно е успяло да направи добре. Общата похвала има не особено висока ефективност, предизвиква съмнения в нейната неискреност.

Важно е да се хвали конкретната постъпка на детето, затова какво е направило, какво е постигнало, а не за неговата личност като цяло.

3. С мярка и според свършеното

Родителската похвала трябва да бъде искрена, заслужена, уверена, умерена и обоснована. Прекомерната похвала губи всякаква стойност и смисъл, научава да очаква евтин успех.

Детето, на което го хвалят за всяка дреболия, подсъзнателно очаква одобрение на практика на всяко свое действие. А когато не го получи искрено недоумява.

Освен това похвалата без мярка е прекият път към самонадеяността, причината за възникване на мързела и за безразличието към всичко.

4. Спирайте се на доброто

Похвалата не трябва да съдържа упреци, условия и уточнения. Хвалейки детето, не трябва след известно време да го разубеждавате за неговата значимост в това лично постижение.

5. Хвалете го без сравнения

Важно е родителската похвала да бъде безусловна, да не съдържа сравнения. Не сравнявайте успехите, резултатите и личностните качества на детето с постиженията на неговите връстници.

Противопоставянето генерира нездраво съперничество, което съвсем не стимулира прилежността, а егоцентричните тенденции.

6. Подкрепяйте похвалата

Похвалата, подкрепена от невербалните – усмивка, мимика, открити жестове, притежава голяма сила и ефективност.
Хвалете, поощрявайте, подкрепяйте своите деца, без да броите колко пъти сте похвалили детето днес.

Похвалата е много ефективен, важен и фин инструмент за правилното възпитание на децата. Разбира се, както и с всичко останало и той трябва да се използва с мярка.

Как правилно да хвалите детето така, че да не го разлигавите
4.5 (90.71%) 56 глас[а]

Мария
Написана от Мария юни 4, 2016 22:03
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи