Как правилно да съчетавате хранителните продукти

Мария
Написана от Мария март 27, 2016 01:50

Как правилно да съчетавате хранителните продукти

Акценти:

  • Съчетание - месо и белтъци
  • Бобови - скорбяла
  • Вреден холестерол - приемане

Свързани:

Темата за правилното съчетаване на хранителните продукти, особено сега в навечерието на католическия, а и след това на православния Великден е особено актуална.

Това се дължи на факта, че в храносмилателната система се отделят абсолютно различни храносмилателни сокове за разграждането на една или друга храна.

Целият процес на храносмилане започва още в устната кухина и всеки вид храна се разгражда в определя в определен отдел на храносмилателния тракт за такъв период от време, който е присъщ само за тази храна.

И на всичко това се основава разделното хранене като един от способите за формиране на здравословен начин на живот.

Принципи за съчетаване на хранителните продукти

По-голямата част от храните принадлежат към една от следните групи храни – белтъчини, мазнини и въглехидрати.

Когато ние консумираме храна съдържаща протеини в организма ни се отделят киселини, а при усвояването на въглехидрати – основи, тоест вещества с алкално pH, тоест над 7.

Поради това, когато ние употребяваме едновременно белтъчини и въглехидрати, например картофи или макарони с месо, киселината се неутрализира от основа и храната не се храносмила добре.

Лошо смляната храна се отлага в организма във вид на натрупани шлаки и мазнини, което води до увеличаване на телесното тегло и е рисков фактор за развитие на заболяването.

Как правилно да съчетаваме храните?

1. Храни, съдържащи скорбяла такива като зърнени храни, хляб, картофи, ръж, пшеница, овес, ориз, просо, елда, макаронени изделия – това са трудно усвояеми храни.

Следователно те не трябва да се съчетават с животински белтъчини – месо, сирене и яйца, а също и с ядки. Дори и хлябът, ако не е пълнозърнест, трябва да се консумира отделно. А ние го консумираме почти с всяка храна.

2. Не следва едновременно да се приемат въглехидратни с кисели храни. Доматите, грейпфрутът, червените боровинки, мандарините, ананасът, ябълката, нарът, лимонът, киселите ябълки, сливите, крушите, виното не е желателно да се съчетават с картофи, хляб /освен ако е пълнозърнест/, с бобови, грах, банани и фурми.

3. Не консумирайте заедно храни с високо съдържание на белтъчини и мазнини. Това се дължи на факта, че мазнините препятстват отделянето на стомашен сок при храносмилането на белтъчните храни. Поради това месото, яйцата, сиренето и ядките не трябва да се употребяват заедно със сметана, краве масло, с растително масло като например слънчогледово олио.

4. Що се отнася до растителното масло, у нас е най-популярно слънчогледовото олио и по-малко царевичното, е препоръчително то да се използва в нерафиниран, суров вид.

5. Бобови – те са източник на скорбяла и на растителни белтъчини.

Фасулът, лещата, соята, грахът добре се съвместява със зелена салата, растителни масла и със зеленчуци с по-високо съдържане на скорбяла като например моркови, цвекло, хрян, корени от магданоз, целина, тиквички, тиква и карфиол.

Зеленчуците със завишено съдържание на скорбяла не е добре да се съчетават със захар, за да не се предизвиква силна ферментация.

6. Знаете ли, че месо и алкохол са едни от най-несъвместимите продукти?

Алкохолът препятства храносмилането на животинските белтъци. Зелените и зеленчуците несъдържащи скорбяла спомагат за отстраняването на приемания с месото вреден холестерол и спомагат за по-лесното смилане на месото.

7. Зеленчуците, несъдържащи скорбяла са бялото зеле, пресният и кромид лук, краставиците, магданоз и карфиол, зелен грах, червени чушки, копър, репички, червено цвекло и патладжаните. Те отлично се съчетават с месото и яйцата.

Как правилно да съчетавате хранителните продукти
4.4 (87.33%) 30 глас[а]

Мария
Написана от Мария март 27, 2016 01:50
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи