Как правилно да се грижите за суха и чувствителна кожа

Мария
Написана от Мария май 4, 2015 13:55

Как правилно да се грижите за суха и чувствителна кожа

Акценти:

  • Проблем - сухота на кожата
  • Подхранващи и тонизиращи кремове
  • Суха и раздразнена кожа - помощ

Свързани:

Сухата кожа е много чувствителна към въздействието на външните и вътрешните фактори.

Как да помогнете на сухата си и раздразнена кожа?

Проблемът със сухотата на кожата

Сухата кожа е една от най-разпространените типове кожа. Тя се проявява с избледняване, усещане за стягане, лющене. Още една неприятна нейна особеност е предразположеността ѝ към раздразнение. Такава кожа е много чувствителна към дразнители и реагира на тях с почервеняване, обриви, усещане за сърбеж и силно лющене.

Повишената чувствителност е свързана с изтъняването на защитния слой на кожата – хидролипидната ѝ мантия. Тя поддържа имунитета и нормалното състояние на микрофлората на кожата, предпазва я от инфекции и от патогенни микроорганизми, предотвратява нейното обезводняване.

Ако поради някаква причина целостта на защитния кожен слой е нарушена, кожата избледнява, загубва влажността си, става раздразнена. За да помогнете на сухата си и раздразнена кожа, следва да установите защо тя е станала прекалено чувствителна.

Причини за сухата и раздразнена кожа

Функцията на мастните жлези, които осигуряват защитата на кожата срещу загуба на влажност, зависят от индивидуалните особености, възрастови изменения и от външни фактори.

Сухата кожа става особено чувствителна през студеното време от годината. Ветровитото време, температурите под нулата, ниската влажност и сухия въздух в жилищните помещения водят изтъняване на защитния кожен слой. Неправилната грижа и неподходящата козметика само задълбочават проблема.

Битовата химия за миене на съдове и пране на дрехи, продължителното триене на твърдите части на дрехите или контактът на грубите тъкани с кожата, могат да я направят раздразнителна в областта на ръцете – най-често или в други зони на тялото.

Раздразнението на кожата на ръцете нерядко е „страничен“ ефект от практикуването на определена професия, когато на човек му се налага да влиза в контакт с различни вещества и материали.

Но освен външни фактори има и вътрешни. Това са понижаване на общия имунитет на организма, алергия, стрес, неправилно хранене, заболявания на стомашно-чревния тракт, хормонален дисбаланс.

Възпалителните процеси могат да бъдат и следствие от продължителен прием на медикаменти, например антибиотици.

При обриви и други реакции на кожата и лигавиците след приема на антибиотици може да мисли или за алергична реакция, или за интоксикация на черния дроб в резултат на действието на антибиотиците.

Овлажняване, подхранване и възстановяване

Как да помогнете на сухата си и раздразнената си кожа? На първо място, премахнете раздразващите фактори или понижете тяхното влияние.

Обърнете внимание на своята козметика, средствата за грижа за кожата и на козметичните процедури, на които се подлагате. Не предизвикват ли те алергични реакции? Подходящи ли са на вашия тип кожа?

Преустановете използването на обикновен сапун за миене и например лосиони, съдържащи спирт. Всички тези продукти затрудняват  още повече функцията на мастните жлези.

На сухата и раздразнена кожа задължително ѝ е необходимо почистване. Но козметичните средства, които се използват трябва да бъдат хипоалергенни.

Достатъчното овлажняване – задължително условие за правилна грижа за суха и чувствителна кожа

Овлажняващите средства е необходимо да се използват веднага след къпане и миене, така влажността на кожата ще се запазваа. Защитният крем за лице и ръце нанасяйте не по-късно от час преди да излезете на улицата, особено ако времето навън е студено.

За възстановяване на естествената защита на кожата са необходими питателни и и съдържащи витамини кремове, подхранващи и тонизиращи маски – те могат да се приготвят и в домашни условия.

Как правилно да се грижите за суха и чувствителна кожа
4.4 (88.75%) 80 глас[а]

Мария
Написана от Мария май 4, 2015 13:55
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

TeMax София открива врати
Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи