Как правилно се лекува продължителна кашлица

Мария
Написана от Мария ноември 21, 2016 14:29

Как правилно се лекува продължителна кашлица

Акценти:

  • Инхалации - парни
  • Билки - облекчаване
  • Действие - антисептично

Свързани:

Продължителната кашлица може да бъде предизвикана от различни причини. Как ефективно да се справяме с този симптом?

Защо кашлицата не минава?

Всеки от нас знае какво е това кашлица. Повечето от простудните заболявания протичат не без този симптом, справянето с който е доста трудно.

И кашлицата може да се проточи много дълго време – със седмици, и дори с месеци, като пречи на човек да живее нормално.
Следва да се отбележи, че продължителната кашлица е повод да се потърси лекарска помощ.

Необходимо е да се установи истинската причина, за да е ефективна борбата със симптома.

В редица случаи дълго продължилата кашлица, интензивността на която постепенно намалява, след бронхит, не е патология, а е признак на бавно оздравяване. А понякога този симптом се развива при неправилно лечение на бронхит.

Продължителна кашлица при деца и възрастни

Ако при детето, кашлицата продължи повече от месец, се смята за продължителна. В този случай лекарят-педиатър насочва детето към преглед при други специалисти.

Често причина за продължителната кашлица при децата са бактериалните и гъбичните инфекции на дихателните пътища, които се лекуват с антибиотици.

Не е изключено кашлицата да е предизвикана от алергични реакции или хронични заболявания на белите дробове – например, хроничен бронхит.

За деца продължителната кашлица е особено пагубна, доколкото нежната лигавица на дихателните пътища на детето лесно се уврежда заради кашлицата до появата на кръв.

При възрастните продължителната кашлица се развива поради същите причини, както при децата.

В зависимост от причината кашлицата е възможно развитието на симптоми като свистене при дишане, хрипове, запушен нос и откриване на примеси на кръв в храчките.

Храчките при продължителна кашлица могат да имат различна окраска – от прозрачна до тъмно-сива. Бронхиалният секрет със зелен цвят обикновено е признак за наличие на гноен процес.

Прозрачните храчки често се наблюдават при вирусни инфекции.

Общи препоръки при продължителна кашлица

Тактиката на лечение на продължителна кашлица до го голяма степен зависи от заболяването, което я причинява. Но при всякакви заболявания положително на кашлицата въздействат следните мероприятия:

1. Овлажняване на въздуха – топлият сух въздух изсушава лигавиците на дихателните пътища, като способства за застоя на слуз в бронхите. Овлажненият въздух, напротив – облекчава състоянието на болния, и способства за скорошно преминаване на сухата кашлица /непродуктивна/ във влажна продуктивна.
2. Обилен прием на течности – достатъчното количество вода, постъпваща в организма разрежда слузта и способства за евакуация на храчките. Освен това обилният прием на течности помага на организма по-бързо да се отърве от токсините по време на вирусни и бактериални инфекции.
3. Парни инхалации – които са на основата на билки помагат за облекчаване на спазмите, успокояват и загряват лигавицата на дихателните пътища.

В билките могат да се добавят малко количество евкалиптово или ментолово етерично масло. Имайте предвид, че парните инхалации са противопоказни за деца до 4 години, а също и при повишена температура.

Лечение на продължителна кашлица

В зависимост от разновидността на кашлицата на пациента се назначава съответното лечение. При суха кашлица лечението трябва да бъде насочено към преминаването ѝ в продуктивна /влажна/ кашлица.

За тази цел се прилага плакнене на гърлото с отвари от билки, а също и прием на специални препарати, притежаващи антисептично действие.

Как правилно се лекува продължителна кашлица
4.5 (89.61%) 77 глас[а]

Мария
Написана от Мария ноември 21, 2016 14:29
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

TeMax София открива врати
Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи