Как работата, която не харесвате, вреди на здравето ви и защо трябва да я напуснете

Мария
Написана от Мария септември 17, 2015 21:27

Как работата, която не харесвате, вреди на здравето ви и защо трябва да я напуснете

Акценти:

  • Работа - вреди за здравето
  • Цинизъм - внезапна поява
  • Самооценка - понижаване

Свързани:

Според статистиката от своята работа са доволни само 56% от българите. А какво правят останалите? Спешно търсят ново място или продължават да работят нещо, което не им харесва, но пък им обезпечава финансова сигурност и това въпреки изчезналия ентусиазъм.

Опасно ли е това?

Лекари и психолози са съгласни с твърдението, че неудовлетвореността от работата негативно се отразяват на здравословното състояние. Например, учените са пресметнали, че броят на сърдечно-съдовите заболявания при мъжете, недоволни от своята кариера, е с 80% по-висок в сравнение с тези, чиято работа им харесва.

Обясненията за това не са малко. Най-елементарното обяснение е в това, че стресът и усещането за неудовлетвореност се отразяват неблагоприятно върху състоянието на всички вътрешни органи.

Човек развива депресии, безсъние, често се пристрастява и към алкохола. А неотдавнашно изследване на специалисти от Израел показало, че служебните неприятности предизвикват повишаване в кръвта на нивата на особени белтъци, високата концентрация на които увеличава риска от инфаркт, инсулт и захарен диабет.

Освен това се оказало, че нелюбимата работа е по-опасна за здравето от безработицата. Австралийски учени провели изследване, при което установило, че тези, които негативно се отнасят към своята работа, са предразположени към депресии в по-голяма степен от тези, които изобщо не са заети.

Колкото и да е странно, дори и материалната стабилност и високите доходи не са способни да сведат до нула негативните последствия за психиката от нехаресваната работа.

Поставяне на диагноза

Понякога усещането за неудовлетвореност е временно явление, предизвикано от обикновена умора.

Ако желанието за напускане се е появило след няколко месеца много интензивна работа, много голямо количество извънредни часове положен труд и липсата на отпуска в продължение на няколко месеца, не бързайте да си подготвяне молбата за освобождаване от работа.

В такъв случай е добре да си вземете отпуск, по-често правете почивки по време на работния процес, помолете началството да ви намери помощник.

Впрочем има и ситуации, когато проблемът не е възможно да бъде решен. Ето няколко признака, че е дошло време да се разделите с дотегналата ви работа.
Постоянно усещане за тревога, умора, която не преминава, дори след продължителен отдих, отпадналост без обективни причини.

Внезапно появил се цинизъм. Обикновено в такъв случай акцентът се поставя върху материалния аспект на работата. „Аз правя това, което влиза в моите задължения и не изисквайте от мен да влагам душа в работата “ – тези мисли за типични за служителя, за който е дошло време да се прости със своето място.

Загуба на смисъл в това, което правите. Ако започне да ви се струва, че вашите усилия няма да бъдат оценени от никого, а плодовете на вашия труд няма да донесат никаква полза, то това вече е повод да се замислите за смяна на работата.

Понижаване на самооценката, липсата на вяра в собствените сили, страх от провал, дори и в най-елементарните задачи.

Време за промени

И така, ако твърде сте решили, че уволнението ви е необходимо. Но просто да обърнете гръб и да разрушите от материална страна целия живот, който сте градили до сега, не е толкова лесна задача.

Започнете с подготовката – разгледайте каква работа се предлага към момента на пазара на труда, опитайте се да разберете на какво ще можете да разчитате в случай на напускане.

Как работата, която не харесвате, вреди на здравето ви и защо трябва да я напуснете
4.5 (89.63%) 27 глас[а]

Мария
Написана от Мария септември 17, 2015 21:27
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи