Как ръстът влияе на здравословното състояние

Мария
Написана от Мария май 27, 2015 10:22

Как ръстът влияе на здравословното състояние

Акценти:

  • ССЗ - нисък ръст
  • Нисък ръст - деменция
  • Висок ръст - висок коефициент на интелигентност

Свързани:

Той може не само да ви създава неудобства – например, в самолета няма къде да сложите краката си – но и да има и някои предимства.

Например, през април учени от университета на щата Охайо, САЩ, публикували резултатите от свое изследване. Те показват, че по-високите хора средно имат по-висок коефициент на интелигентност и по-добри социални навици в сравнение с тези с по-нисък ръст.

Авторите считат, че това може да се обясни с данните, получени в хода на предходни изследвания. Те показват, че сред високоплатените работници сравнително много са тези, чийто ръст е над средния – разликата може да достига 100 хиляди британски фунта стерлинга при кариера с продължителност от 30 години.

Други изследвания показват, че при хората с висок ръст е по-нисък рискът от развитие на заболявания на сърцето в сравнение с тези с неголяма височина на тялото.

Принципно сега ръстът се оказва в центъра на вниманието на учените в качеството му на параметър, по който може да бъде предсказано здравословното състояние в предстоящите години. С показателите за ръста, както се оказало, е свързана вероятността от възникване на цял спектър различни заболявания, от слабоумие до инсулт.

Но представата за това, че „колкото по-висок е един човек, толкова по-здрав ще бъде“ , далеч невинаги съответства на истината.

Колкото по-нисък ръст, толкова по-висок риск от деменция

Резултатите от голям брой неотдавнашни изследвания показват, че ръстът и склонността към развитие на старческо слабоумие са свързани.

Може би най-убедителното доказателство за съществуването на такава връзка се съдържа в данните, получени в хода на проучване, публикувано през ноември 2014 година, в British Journal of Psychiatry. Авторите на този научен труд провели анализ на резултатите от 18 други изследвания по тази тематика.

И в резултат се установило, че при мъжете, чийто ръст не превишава 167 сантиметра, рискът от деменция е с 36% по-висок, в сравнение с представителите на силния пол, чийто ръст надвишава 177 сантиметра.

Това в никакъв случай не означава, че ако вие сте с нисък ръст, то при вас непременно ще се развие старческо слабоумие.

Както пояснил водещият автор на изследването психиатърът Том Расс от Единбургския университет, по-ниският ръст на човека може да е свързан с по-неблагоприятни условия в началото на неговия живот, например стрес, заболявания или лошо хранене, което предразполага в някои случаи развитието на деменция в старческа възраст.

Тежкото детство е възможно да се отрази на способностите на мозъка да не се поддават на старчески изменения.

„Хората обикновено мислят, че деменцията е болест на старите хора, но рисковите фактори, обуславящи развитието на това заболяване се натрупват през целия живот“, – подчертава Расс.

Следва да се отбележи, че като цяло рискът от развитие на старческо слабоумие е доста нисък – това заболяване се появява приблизително при 1 на 20 души на възраст над 65 години – поради това влиянието на ръста върху развитието на това заболяване е сравнително малко.

Колкото по-висок ръст, толкова по-нисък риск от сърдечно-съдови заболявания

Що се отнася до заболяванията на сърцето и кръвоносните съдове, то и тук малко порасналите хора също не са облагодетелствани.

Според публикуваните през април резултати от изследването на учени от Лестерския университет, хора в зряла възраст, чийто ръст е 153 см, имат 32% по-висок риск от развитие на ССЗ в сравнение с хората с височина 167 см.

Как ръстът влияе на здравословното състояние
4.6 (92.41%) 29 глас[а]

Мария
Написана от Мария май 27, 2015 10:22
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи