Как родителите, без да се усещат, учат децата на лоши неща

Мария
Написана от Мария август 6, 2016 15:23

Как родителите, без да се усещат, учат децата на лоши неща

Акценти:

  • Родители - убеждения
  • Пари - отношение
  • Учене - специално

Свързани:

Децата винаги копират своите родители. Те просто не могат да растат в семейството и да не попиват в себе си неговите принципи, правила, убеждения, светоглед и отношение към околните.

И родителите могат да бъдат искрено убедени, че не са учили детето на определено нещо, а то само така си е пораснало. Но детето не трябва специално да бъде учено на това, което то всеки ден така или иначе слуша.

Усвояването от детето на тази атмосфера, в която расте, се случва независимо от него. Така че именно от родителите зависи на какво и как ще се научат техните деца, какви техни грешки те ще повтарят, когато пораснат.

1. Отношение към себе си

Към себе си човек трябва да се отнася внимателно, с грижа, да познава своите силни и слаби страни. Детето може да расте именно с такова здраво възприятие за себе си, ако от детството слуша конструктивно отношение по свой адрес.

Ако го хвалят и ругаят за постъпки, а не го оценяват като личност, уважават го и го възприемат като личност, вслушват се в неговото мнение, обсъждат се различните ситуации, в които попада и неговата реакция, а не го заплашват.

Ако пък детето от ранното си детство чува, че момченцата не плачат, а момиченцата не си цапат дрехите, ако го засрамват пред съседите и околните, ако периодично го заплашват, че ще го дадат на някого или ще го оставят в магазина, ако не го учат на култура на хранене – например, яде се пред телевизора, или пък храната се използва за успокояване.

Ако родителите не го учат да се грижи за себе си в психологически и физически план, то когато детето порасне, ще изпитва определени затруднения при възприемането и разбирането на самото себе си.

2. Отношение към околните

Често ли детето чува как мама и татко се здрависват със съседката и портиерката, а след това зад гърба им говорят отвратителни неща.

Да, всички ние можем да обсъждаме съседката или приятелката, която за разлика от нас, не може да си намери достоен мъж и да се омъжи.
Класически пример – майката ругае своя мъж – баща на дъщеря, а в негово лице и всички мъже.

В такава ситуация е напълно предсказуемо, че дъщерята ще израсне със същото такова негативно и подценяващо отношение към мъжете. А след това ще ходи на психолог, това в най-добрия случай, а най-лошия при гадателка, която да ѝ свали венеца на безбрачието.

Оплакваме се от началството, от шофьорите по пътищата, злите купувачи на опашката и не забелязваме, че всичко това го слуша детето, и се учи да прави точно така.

А вие питате защо детето страда от греховете на родителите…

3. Отношение към парите

Ако детето расте в семейство, в което парите са малко, парите идват, но се задържат, ако родителите често живеят в дълг или вземат кредити за обслужване на текущите разходи на домакинството, то започва да приема това за нещо нормално.

Ако родителите казват, че парите са мръсни, и с честен труд не се печели много, всички богати мамят, детето усвоява тези убеждения. Тоест не получава някакви конструктивни знания, не се научава правилно да разпределя финансите, да спестява за по-важна покупка, но се учи на това, че от парите идват всички проблеми.

Как родителите, без да се усещат, учат децата на лоши неща
4.4 (88.79%) 66 глас[а]

Мария
Написана от Мария август 6, 2016 15:23
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи