Как родителите могат да удължат живота на своите деца с 13 години

Мария
Написана от Мария декември 31, 2014 21:58

Как родителите могат да удължат живота на своите деца с 13 години

Акценти:

  • Защо според някои учени върху продажбата на храни, съдържащи захар трябва да бъде наложен допълнителен данък?
  • Какви мерки са предприети в България за предотвратяване на затлъстяването в училищна възраст?
  • Какво трябва задължително да включва порционът на всеки български ученик?
  • Към какви заболявания са предразположени децата с наднормено тегло в детска възраст?

Свързани:

Родителите могат да удължат живота на своите деца с 13 години, без да прибягват до извършването на нещо много сложно.

Това е заявил британският шеф готвач Джейми Оливър, а след това верността на неговото изказване е била потвърдена и от експерти в областта на здравословното хранене.

Повече хора смятат, че децата изпитват особена привързаност към захарните изделия и в живота на почти всеки от нас има множество примери за огромната любов на децата към сладоледа и бонбоните.

Но според Оливър, то вярване е напълно погрешно – децата не са програмирани да консумират сладки и мазни храни.

„С оглед на това, родителите могат да направят здравословната храна по-привлекателна за техните деца, като така биха избегнали консумирането на вредни хранителни продукти.“ – посочва известният готвач.

Джейми Оливър смята, че предлагането на нездравословни храни в близост до училищата трябва да бъде абсолютно забранено, а върху продажбата на продукти, съдържащи захар, е необходимо да бъде наложен допълнителен данък.

В България още през 2009 г. е приета Наредба на Министерството на здравеопазването за здравословното хранене на учениците, в която изключително подробно е уредено какви храни могат да се предлагат в училищните лавки, бюфети и автомати за храна.

А за училищните столове е включено описание какво трябва да съдържа порцион – трябва да се осигурява ежедневен прием на ученика от поне 400 грама краве мляко, без значение прясно или кисело и 30 грама сирене.

Освен това са приети и още редица подзаконови нормативни актове във връзка с храните, които се дават на децата от детските градини, ясли и от детските кухни.

Но тежката икономическа ситуация в страната, която вече продължава повече от 5 години прави недостъпни за повечето ученици здравословните храни.

И на училищните лавки и бюфети се налага да изхвърлят пълнозърнестите сандвичи, а фрешовете от пресни плодове и зеленчуци са непосилни за джоба на българския ученик.

В изказването Оливър обръща внимание към шокиращите резултатите от проучване, публикувано през тази седмица.

Съгласно тези данни всяко 10-то дете във Великобритания страда от тежко затлъстяване към момента на постъпване в началното училище, тоест в 1-ви клас.

А при завършващите началния етап на образование ситуацията се влошава и всяко 5 дете на 10-11-годишна възраст страда от затлъстяване.
Въпреки че това са данни за Великобритания, в България проучване на здравословното състояние на учениците е проведено през 2010-2011 г от Националния център по обществено здраве и анализи, чиито резултати също са също тревожни.

30.2% от децата и юношите в училищна възраст 6-19 г. били с наднормено тегло, а от тях при 12.7% било установено затлъстяване.

За сравнение при проведено през 2004 г. аналогично проучване 20% от учениците били с наднормено и ¼ били със затлъстяване.

Родителите, децата и храненето

Експертите по здравословно хранене във Великобритания изразиха своята солидарност с изказването на Оливър и също отбелязват, че е напълно възможно да се приготвят вкусни ястия от най-простите и същевременно здравословни хранителни продукти.

Според тях родителите са основно отговорни, както затова това децата им да развият затлъстяване, така и да им помогнат да избегнат този проблем.

Децата с наднормено тегло са по-предразположени към затлъстяване в зряла възраст, а също така вероятно на около 40-годишна възраст ще започнат да страдат от сърдечно-съдови заболявания, изложени са и на риск от развитие на захарен диабет тип 2, инсулт и някои видове злокачествени заболявания.

Те също така по-често имат проблеми с костите и ставите, страдат от сънна апнея и обикновено са с ниско самочувствие.

Как родителите могат да удължат живота на своите деца с 13 години
4.4 (88.96%) 67 глас[а]

Мария
Написана от Мария декември 31, 2014 21:58
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи