Как са свързани силата на волята, парите, успехът и глюкозата

Мария
Написана от Мария март 18, 2015 10:15

Как са свързани силата на волята, парите, успехът и глюкозата

Акценти:

  • Воля за победа
  • Доза глюкоза
  • Сила на волята - основополагащо качество

Свързани:

Учените неотдавна установиха, че силата на волята е напълно измерим ресурс. В процеса на използването си тя се изтощава. Когато човек консумира определени храни тя се увеличава.

Замисляли ли сте се колко желания изпитва средностатистическия човек в големия град в рамките на деня?

Учени от университета на Вюрцбург наскоро отговориха на този въпрос с изключителна прецизност. 200 души в рамките на седмица носили в себе си специално програмирани смартфони, които периодично издавали дразнещ звук, след който участниците в експеримента трябвало да съобщават на учените, искат ли нещо в този момент и какво именно.

Установило се, че около ¾ от времето на бодърстване съвременният жител на мегаполиса изпитва желания, които, уви, са изключително примитивни. Най-често хората искат да хапнат нещо.

На второ място желаят да поспят. На трето място – да се разсеят с някаква компютърна игра или да проверят какво се случва в профилът им в социалната мрежа. Най-накрая, на непрестижното четвърто място се намират сексуалните фантазии.

Разбира се, ние и без немските учени прекрасно знаем, че достигането до нирвана е още много далеч, а също и ада с него. Нас ни интересува друг любопитен факт – 1/3 от всички изпитвани от съвременния човек желания се признават за вредни и той се опитва да им се противопостави – при това най-добре му се получава да се откаже от сън, секс и от случайните покупки, а най-трудно за повечето от нас е да се справим с отлагането на работното място.

Получава се така, че ¼ от нашето време ние разходваме да се съпротивляваме на изкушенията, използвайки своята сила на волята.

Воля за победа

Какво е това? Американският професор Рой Баумайстер твърди, че силата на волята е основополагащо качество в съдбата на съвременния човек. Кариера, здраве, семейство, спестявания за пенсия и брой на приятелите – всичко това се определя именно от тази сила на волята.

По принцип, твърдението звучи логично, тъй като само и единствено сила на волята ни кара да работим, докато свършим работата и да не нагрубяваме работодателя си.

Тя също така ни кара да отидем в спортната зала, помага ни трезво да оценим последствията от семейния скандал и да простим, когато ни се иска да се качим в колата и да си отидем завинаги от този ад.

Най-накрая именно със силата на волята ние в дъждовна вечер можем да оставим вечерята и току що сваленият сезон от любимия си сериал, за да помогнем на свой приятел, който се е скарал с шефа си, жена му го е изоставила и се кани да изпие всички свои спестявания.

Разбира се, не е изключено, както човек се чувства щастлив във всяко отношение и изведнъж да дойде време да се пенсионира и тогава да осъзнае, че животът му просто си е отишъл.

Дозата глюкоза

Професор Рой Баумайстер установил, че удовлетворяването на желанията и отдаването на удоволствията изобщо не влияе на силата на волята, но тя явно се увеличава от ситият стомах.

Няколко експеримента на доктор Натана Де Уолла, в които на доброволците била давана лимонада със захар и неин заместител потвърдили – дозата глюкоза, приета преди изпитание, значително повишава силата на волята на човека и му помага дълго време да взема ефективни решения.

Впоследствие в центъра Тод Хезертон били проведени подобни опити, при които бил сканиран мозъка на доброволците.

Резултатите от скенера показали, че глюкозата способства за отслабването на активността в т.нар. мозъчни центрове на удоволствията, които отговарят за предразположеността на човека към получаването на незабавна награда и повишават активността на центровете, които контролират импулсивното поведение.

Тоест глюкозата ни помага да отложим получаването на бързото и очевидното и да изберем по-печелившата дългосрочна стратегия, а това се обуславя от силата на волята.

Как са свързани силата на волята, парите, успехът и глюкозата
4.5 (89.75%) 80 глас[а]

Мария
Написана от Мария март 18, 2015 10:15
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи