Как сънят на лявата половина на леглото повдига настроението

Мария
Написана от Мария ноември 29, 2015 00:18

Как сънят на лявата половина на леглото повдига настроението

Често ни се напомня колко е важен пълноценният сън за нашето здраве. Но по-рано научната общност не обръщаше внимание върху търсенето на връзка между психическото здраве и половината от леглото, на която ние спим.

Този недостатък беше коригиран от сътрудници на университет във Великобритания, като проучили как мястото избрано за сън влияе на настроението и на начина на живот на хората.

В рамките на експеримента било установено, че човек предпочитащ да заспива на лявата половина на леглото си, има повече приятели и е удовлетворен от работата си.

Освен това такива хора по-често се събуждат в приповдигнато настроение и се отличават с положително отношение към живота. Макар разликите да не са големи – в първия случай 4%, а във втория 8%, все пак съществуват.

В проучването на специалистите взели участие 1000 доброволци. Всички те трябвало да отговарят на въпроса – в коя половина на леглото спят. Учените също се интересували в какво настроение се събуждат, как се отнасят към работата си и какви са възгледите им за заобикалящия ги свят.

Установило се, че хората, които избират дясната страна на леглото за сън, по-често остават сами и са доволни от това, но за сметка на това по-често се събуждат в лошо настроение.

Така, хората, предпочитат да спят на десния край са по-скоро песимисти, като същото се отнася и за тяхното отношение към работата, то е по-често негативно.

Същевременно, около 36% от хората, взели участие в проучването, това били жители на Великобритания, посочили, че най-много им харесва да спят сами. Нежелание да спят със своя партньор авторите на проучването свързват с хъркането.

Според данните от проучването около 10% от доброволците спят заедно със своето дете или с домашен любимец.

Интересен факт е, че предпочитанията по отношение на нощния отдих въздействат и на отношенията между хората. Учените съобщават, че почти 85% от взелите участие в проучването, които били в сериозни отношение със свои партньор и запазващи дистанция до 2.5 см по време на сън, се чувствали удовлетворени от своята връзка.

Следва да се припомни, че по-рано също британски изследователи откриха връзка между позите, които човек заема по време на сън и неговата личност, тоест характерът и типичното му поведение.

Учените установили, че 15% от участниците в проучването, избиращи поза по гръб, който е в изправено положение, се отличават с по-рационален, спокоен и до известна степен флегматичен характер в сравнение с хората, предпочитащи другите пози за сън.

Този любопитен факт може да послужи на жените, когато решават дали да се обвържат с определен техен партньор и да създадат семейство с него или не.

Същото се отнася и за първото представено изследване – жената може да определи дали нейният потенциален съпруг е по-скоро песимист или оптимист, до колко обича да бъда самотен, което пък би трябвало да означава, че трудно би понасял гледането на деца при развитие на отношенията и достигането им до брак.

Следва да се отбележи и, че преди няколко месеца излязоха данните от проведено проучване, които показваха, че съвместният сън на партньор се оказва вреден за здравето и на двамата, тъй като в повечето случаи се оказва непълноценен, поради освен посочената причина по-горе има други, като например отделяне на газове от един от партньорите по време на сън.

Как сънят на лявата половина на леглото повдига настроението
4.5 (89%) 20 глас[а]

Мария
Написана от Мария ноември 29, 2015 00:18
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи