Как силовите тренировки се отразяват на здравето

Мария
Написана от Мария юни 6, 2015 00:50

Как силовите тренировки се отразяват на здравето

Акценти:

  • Силови тренировки - мъже, жени
  • Редовни силови занимания
  • Самоувереност

Свързани:

С напредването на възрастта се нарушава обмяната на веществата, намалява мускулната маса, издръжливостта, силата, което ограничава активността на човека в практически всички сфери на живота.

Тези изменения са забележими както по отношение на естетиката, така и на здравето. Отлична „противоотрова“ срещу последствията от процесите на стареене са, правилно планираните и реализирани силови тренировки, те въздействат всестранно на организма, укрепват го както физически, така и психически.

И преди се смяташе, че за поддържане на добро здраве са достатъчни както аеробни натоварвания, такива като плуване, бягане, колоездене, но и също целесъобразно изпълнение на силови упражнения.

Резултатите от редовните и правилни тренировки са само и единствено положителни.Силовите упражнения отлично влияят на сърдечно-мускулния апарат. Те увеличават силата и издръжливостта на мускулите.

Това е важно не само в спорта, но и в ежедневния живот. Така човек ще може по-дълго време да издържа на по-големи натоварвания за разлика от хората, които са с недостатъчно развити мускули.

Силовите тренировки в съчетание с диета водят също до увеличаване на обема на мускулите, което има голямо значение за регулация на мускулната маса. Мускулната тъкан влияе на нивата на обмяна на веществата.

Колкото по-голямо е съотношението на активната мускулната маса спрямо мастната тъкан, толкова по-високо е нивото на метаболитните преобразувания.

Това има голямо значение за регулацията на енергетичния баланс, а следователно за поддържането на желаното тегло и на правилните пропорции между мастната тъкан и мускулната маса на тялото.

Слабо или твърде развитите мускули в определени области на тялото в резултат на неравномерното натоварване в ежедневния живот могат да доведат до асиметрии на тялото и до неправилна стойка.

Също така това може да доведе до нарушения във функционирането на отделните органи и системи. Следователно, предотвратяването на развитието на дефекти в стойката и на корекция на фигурата е възможно с помощта на тренировки.

Те добре влияят не само на мускулната структура, но и на целия двигателен апарат. Силовите тренировки спомогат за укрепването на ставите, а в съчетание с правилната диета предотвратяват развитието на остеопороза.

Още един аргумент в полза на изпълнението на силови упражнения е тяхното благоприятно въздействие върху сърдечно-съдовата система и на биохимичните параметри на кръвта.

Силовите тренировки водят до понижаване на артериалното налягане и на концентрацията на вредния холестерол. Понижават риска от възникване на инфаркт и инсулт.

Също така препятстват възникването на метаболитни нарушения, захарен диабет, затлъстяване и дори някои видове рак, а също и спомагат за подобряване на функционирането на имунната система.

Как е било споменавано, силовите тренировки влияят на психоемоционалното състояние. Влияят на решителността във всички сфери на живота. Спомагат за снемането на стреса, подобряват фигурата, увеличават увереността на човек.

Подобряват здравословното състояние и се използват за лечение на депресии и безсъние. Действително предимствата им са прекалено много и поради това се препоръчват както за мъже, така и за жени на практически всякаква възраст.

Следва да се отбележи, че силовите упражнения макар и да са много полезни за здравето, при неправилен подбор на упражненията, на техниките за изпълнение, твърде големите натоварвания могат да доведат до пренапрежение и травми.

Принципно безопасността преди редовни силови занимания следва да се консултира със специалист в дадената област. Особено това се отнася за бременни жени, за тези които страдат от затлъстяване или имат сърдечно-съдови заболявания.

Как силовите тренировки се отразяват на здравето
4.4 (88.99%) 69 глас[а]

Мария
Написана от Мария юни 6, 2015 00:50
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи