Как скоростта, с която се храните влияе на вашето здраве

Мария
Написана от Мария юни 5, 2015 09:03

Как скоростта, с която се храните влияе на вашето здраве

Акценти:

  • Слюнка - ензими
  • Темпове на хранене
  • Неприятни симптоми

Свързани:

Средностатистическият съвременен жител на голям град живее сякаш на бегом. Всеки един негов ден е изпълнен от служебни ангажименти, учене, грижа за децата и домакински задължения. От ежедневното състезание не му остава достатъчно време да се погрижи за собственото си здраве.

Повечето от нас се хранят както и живеят – бързо. Много хора отделят само по няколко минути, за да си изядат закуската или да изпият чаша кафе. С останалите хранения през деня положението не е по-добро.

Пълната заетост ни принуждава да правим бързи закуски или готови храни, поглъщайки ги мигновено. Ние бързаме, защото ни очакват поредните задачи. Но каква е връзката между скоростта, с която приемаме храната и здравето на целия наш организъм?

Това е много важен въпрос, на който е необходимо да потърсим отговор, ако желаем да запазим здравето си дълги години.

На първо място, следва да се отбележи, че скоростта, с която приемаме храната има важно значение за здравето и за правилното функциониране на целия наш организъм.

Оказва се, че хора, които ядат много бързо, често се хранят неправилно. Ако човек няма време да се нахрани спокойно, следователно не разполага с такова да планира здравословното си хранене.

Повечето съвременни хора се хранят с това, които им е под ръка, най-често готови висококалорични храни, които нямат никаква хранителна стойност. Този начин на хранене води до недоимък на витамини и на минерални вещества и до увеличаване на телесното тегло.

Струва си човек за известно време да изоставя ежедневната суета и да си позволява да се нахрани спокойно. Забавените темпове положително се отразяват на нашето здраве, а освен това и временно ще се откъснем от мислите за ежедневните ни задължения.

Във времената на социализма, а и след това, съществуваше традиция семейството да се храни заедно и в определено време. Общите закуски и вечери обединявали семейството и създавали възможности за тясно и искрено общуване.

Едновременното хранене на всички членове на семейството също е полезно и от психологична гледна точка. Но най-важното аспект на семейните трапези е това, че бавният прием на храна е полезен за здравето.

Какви са рисковете за здравето, свързани с прекалено високите темпове на хранене?

Бързото нахранване води до проблеми с храносмилането, тъй процесите по разграждането и усвояването на храната започват още от устата. При дъвчене се отделят ензими необходими за качественото смилане на изядената храна.

Добре сдъвканата храна смесена със слюнка продължава своето смилане с помощта на ензими, съдържащи се в стомашния сок. Консумирайки храната бързо, ензимите от слюнката не попадат в храната по нужния начин.

Това налага храната да се застоява по-дълго време в стомаха. И така се развиват ферментационни процеси, подуване на корема, киселини и други неприятни симптоми. Не е изненадващо, че след ядене набързо човек се чувства зле.

Учени от Япония и Нова Зеландия са доказали, че хората, които се хранят бързо по-често страдат от сърдечно-съдови заболявания.

Анализирайки резултатите, изследователите установили, че бързият прием на храна влияе неблагоприятно и върху показателя индекс на телесната маса, върху обиколката на талията и способства за повишаването на т.нар. „лош“ холестерол в кръвта /ЛПНП/.

Темпът на прием на храна също има важно значение и за тези, които желаят да отслабнат, както и за хората, които контролират своето тегло.

Как скоростта, с която се храните влияе на вашето здраве
4.5 (90.27%) 37 глас[а]

Мария
Написана от Мария юни 5, 2015 09:03
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи