Как социалните мрежи развалят вашето настроение

Мария
Написана от Мария юни 14, 2015 09:16

Как социалните мрежи развалят вашето настроение

Сравнението е крадецът на удоволствието. Тази не съвсем приятна истина, казана от бившия президент на САЩ Теодор Рузвелт е актуална и сега. Дори бихме казали, както никога.

От Lechenie.bg както и всички хора, желаем да намерим отговор на въпроса: „Защо ние постоянно сравняваме себе си с другите?“С решението на дилемата на човечеството се заел психологът Леон Фестингер още през 50-те години на миналия век.

Той успял да установи, че чрез сравнението ние можем да се почувстваме на върха на успеха или със силен грохот да „паднем“ от скалата на разочарованието. Социалното ни обкръжение постоянно ни подтиква да гледаме към другите и да си мислим:

„Точно ето така трябва да живееш, там да отидеш на почивка и толкова коремни преси да направиш“. Но някак си винаги забравяме, че е важно да бъдем самите себе си, а не копие на измислен от обществото идеал. Със сигурност вие не изпитвате да бъдете като всички.

Стремежът за сравнение просто нараства катастрофално заедно с развитието на социалните мрежи. С всяка една минута преглеждане на лентата с новините във Фесбук, Туитър или Инстраграм в нас се събужда геният на търсещата душа.

Тъй като някой сега се пече на Канарските острови и плува на белоснежна яхта в тюркоазените води на океана, а ние стоим в офиса или сме заети с домакинска работа. И ни се струва, че целият свят живее и се забавлява, а ние тихо стоим настрана.

Но е много голяма вероятността всичко това да не е така. И ето сега някой гледа на нашия живот в социалните мрежи с такова възхищение както и ние на снимките на „правилните“ и „безупречните“ приятели и познати.

Ето например как ни влияят социалните мрежи. Например на едно момиче никой не го поканил на купон. И тя останала сама у дома. На следващия ден тя вижда снимки в нейния Newsfeed във Facebook как нейните приятели се забавляват.

От виждането на фотографиите нейното настроение окончателно се разваля, а самочувствието ѝ се срива. Всички тези усмихващи се лица на нейните приятелки, които танцували цяла нощ с техните готини приятели, карат момичето да се чувства непривлекателна.

Тъй като никой не ѝ е разказал, че на някоя от нейните приятелки и е потекла спиралата, а пък друга е танцувала изключително зле.

И нищо не е било толкова идеално,колкото момичето си е мислело, гледайки снимките във Фейсбук. Социалните мрежи са изградени, за да си играят на нашето въображение. И това е чудесно, но въпросът е как това влияе на нашия вътрешен свят.

Социални психолози провели изследване сред 300 американски студенти. 14 дни подред те предоставяли отчети, от които е възможно да се прецени колко време те са прекарвали в социалните мрежи и какви симптоми на депресия са се проявявали у тях в такива моменти.

Резултатите били следните – при участниците – и от 2-та пола, които прекарвали повече време във Фейсбук се установявали по-високи показатели на депресия, която се обостряла поради постоянното социално сравнение.

Това е тъжно, но ние не можем да контролираме процесът на сравнение, той се случва на несъзнателно ниво. Проблемът още повече се задълбочава, поради фактът, че в социалните мрежи хората показват само своите положителни черти – украсяват личните си истории, обработват снимките чрез специални програми.

Как социалните мрежи развалят вашето настроение
4.6 (91.15%) 61 глас[а]

Мария
Написана от Мария юни 14, 2015 09:16
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи