Как стресът се отразява на състоянието на кожата?

Мария
Написана от Мария ноември 5, 2014 18:19

Как стресът се отразява на състоянието на кожата?

Акценти:

  • Защо кожата е по-податлива на инфекции при излагане на продължително емоционално напрежение?
  • Предотвратява ли нарушаването на кожната бариера, третирането ѝ с овлажняващ крем?
  • Съществуват ли научни доказателства, че хроничният стрес е свързан с рака на кожата?

Свързани:

Ако някога ви се е появявала някаква пъпка или цирей преди важно събитие, може би сте си помислили, че именно стресът, който изживявате е причина за нейната поява.

Почти всеки човек бива подложен на стрес, а за някои хора той дори се е превърнал в ежедневие.

Така например , в проведено наскоро проучване стресът е определен като фактор, който предизвиква появата на псориатични плаки при 60% от участниците.

В друго изследване на хора с атопичен дерматит, при 50 до 67% от участниците с екзема се съобщава, че психологическият стрес е главният утежняващ фактор на тяхното заболяване.

По същия начин, при проучване на студенти по медицина с акне, се посочва, че постоянното напрежение е идентифицирано като фактор, предизвикващ формирането на необичайните кожни образувания.

Заключението, което би могло да се направи въз основа тези резултатите от тези изследвания е, че при повечето хора стресът е основен фактор, обуславящ възникването на различни кожни проблеми.

Освен това учените са установили, че лесно могат да демонстрират обусловеността между излагането на силен стрес и обострянето на акнето.

Кожата се омазнява

Когато човек е подложен на стрес, нивото на хормона на стреса кортизол в организма се покачва.

Това често води до увеличаване на секрецията на себум, което е причина за омазняване на кожата, акне и други подобни кожни проблеми.

Но дори и кожата да се омазнява при подлагане на силен стрес, изследванията показват, че постоянното напрежение предизвиква проявлението и на други кожни аномалии.

Например, резултатите от едно проучване от 2001 г. показаха, че стресът въздейства отрицателно върху защитната функция на кожата, което е причина не само за нейното дехидратиране, но нарушава и способността ѝ да се възстановява след нараняване.

Смущение във функцията на кожната бариера прави най-големия орган в човешкото тяло по-пропусклив, което улеснява проникването на повече дразнители, алергени и дори бактерии, а това увеличава риска от инфекции.

По-конкретно, стресът допринася за обостряне и за по-голяма устойчивост на кожните изяви на акнето и розацеята. Продължителното напрежение може да влоши дерматита, уртикарията, а също и псориазиса.

Това и една от причините човек да нанася върху кожата си добър овлажняващ крем, когато се чувства стресиран.

Ако използваният продукт е произведен от достатъчно качествени съставки, то тогава той ще спомогне за укрепването на бариерната функция на кожата.

Така овлажняващият крем би предотвратил възникването на кожни в резултат на силния стрес.

Повишен риск от възпаление

Резултатите от други научни изследвания показват, че стресът е причина за различни биологични промени в тялото, при които се стимулира освобождаването на вещества от кожата, наречени невропептиди.

Различните видове клетки в кожата като имунните и ендотелните /формират повърхността на кръвоносните съдове/ подлежат на регулиране от невропептиди и невротрансмитери, които са химически вещества, освобождавани от нервните окончания в кожата.

Но стресът е възможно да стимулира освобождаването на по-големи количества невропептиди, а това на свой ред да предизвика възпаление и неприятни кожни симптоми като изтръпване, сърбеж, чувствителност или изтръпване.

При хората, подложени на хроничен стрес, започнал още в ранна детска възраст, например поради малтретиране от страна на родителите, се наблюдава по-голяма честота на заболеваемост от най-разпространената форма на рак на кожата – базално-клетъчният карцином.

Как стресът се отразява на състоянието на кожата?
4.6 (91.85%) 27 глас[а]

Мария
Написана от Мария ноември 5, 2014 18:19
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи