Как терористите на Ислямска държава/Даеш вербуват жени в социалните мрежи

Мария
Написана от Мария ноември 28, 2015 15:01

Как терористите на Ислямска държава/Даеш вербуват жени в социалните мрежи

Акценти:

  • Опияненост - вербуване
  • Манипулации - елементарно
  • Обкръжение - враждебно

Свързани:

Вероятно повечето от вас са чували за историите, които нашумяха преди време, на 2 млади австрийки, които са залъгани от терористи чрез социалните мрежи да напуснат домовете и да отидат в Ислямска държава, където да се срещнат с мъжа на мечтите си.

Но навярно вие не си се представяте на тяхно място. А не би трябвало.

По различни данни към Даеш са привлечени близо 20 хиляди граждани на Европейския съюз, за България няма данни, като е възможно и да няма наши сънародници, които да са се оказали в капана на терористите или просто техните роднини да не желаят да разкриват подобна информация. И част от тези европейки са жени, по всяка вероятност сред тях има и българки.

Кои са в рисковата група?

Ако вие сте на възраст от 18 до 35 години, самотна сте и чувствате се неудовлетворена от отношенията с партньора, образована сте и прекарвате твърде много време в социалните мрежи, то вие сте в рисковата група.

Социалните мрежи са основният инструмент за вербуване, който работи безотказно. Именно през Интернет е най-лесно осъществяването и поддържането на контакт с жертвата.

Точно в глобалната мрежа са необходими най-малко усилия да се въздейства върху психиката на човека, без да се предизвикват никакви подозрения. Именно в социалните мрежи познанствата са най-лесни и се изгражда доверие.

Следва да се отбележи, че не само жените над 18 годишна възраст са в риск, а и младите девойки, които са силно чувствителни и са много податливи на чуждо въздействие и съответно лесно се доверяват на чужди хора, особено ако нямат постоянна връзка с момче, които да ги кара да се чувстват щастливи и да са удовлетворени от живота.

Обикновено тийнейджърките не се разбират добре с родителите си и ако през този период няма човек, който да ги разбира, те стават много податливи на манипулации. Точно такъв беше случая и с двете момичета от Австрия, които бяха избягали от домовете, за да заминат с мъжа на мечтите си за Ислямска държава.

„Аз ще ти подаря приказка“

Самотната или неудовлетворена от връзката с мъжа си жена е най-слабото звено.

Патриархалната култура, в която бащата и мъжът са главата на семейството, от която и досега не сме се освободили окончателно – е въдицата, на която е много лесно да се хване всяка жена, мечтаеща за лично щастие.

Съдбата я среща с прекрасния принц – мъж, който е като каменна стена, човек, готов да ѝ осигури прекрасно и спокойно бъдеще. Естествено тази представа няма никаква връзка с действителността, но изключително елементарната манипулация все пак работи.

Как действат вербуващите?

Важно е да знаете, че вербуващите не бързат за никъде, затова те никога не действат прекалено бързо. Жертвата не разбира, че я манипулират, защото с всяка се води индивидуална работа.

Това означава, че вербуващият ще ви манипулира чрез вашите слаби страни, той ще дърпа тези конци, които да засегнат именно вас, а не някаква абстрактна жена.

Поради тази причина е важно да разпознаете манипулациите от самото начало и да не позволявате на този човек да ви спечели доверието. Ето и признаците, на които трябва да обърнете внимание:

1. Новият ви познат в социалните мрежи твърде много се интересува от живота ви
2. В живота ви се появява необходимият ви човек;
3. Усещате, че вашето обкръжение е необичайно враждебно;
4. Новият ви познат има отговори на всички ваши въпроси;
5. Чувствате се, като опиянена, когато той ви пише;

Как терористите на Ислямска държава/Даеш вербуват жени в социалните мрежи
4.7 (93.33%) 69 глас[а]

Мария
Написана от Мария ноември 28, 2015 15:01
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи