Как високата температура в затворените жилищни и офис помещения вреди на здравето ви

Мария
Написана от Мария октомври 2, 2015 22:55

Как високата температура в затворените жилищни и офис помещения вреди на здравето ви

Акценти:

  • Висока температура - жилищни помещения
  • Концентрация - пречки
  • Прекомерна топлина - симптоми

Свързани:

Колкото и на повечето от нас да не им се иска, факт е че лятото си отиде и няма какво да направим по въпроса. Идва времето на студовете, неприятния мокър сняг, отвратителните киши по улицата, опасните заледявания и големите сутрешни задръствания.

Сваляме ръкавиците за кварталните лостове, хвърляме късите панталонки в най-забутания ъгъл на гардероба ни и и за кратко неминуемо се преобразяваме – навлечени с шалове, шапки, дълги палта и ботуши. Зъзнещи, напускаме топлия ни дом и се потапяме в ледения свят навън, бързащи да стигнем до най-близкото кафене или сграда, където да се скрием.

С все по-ниските температури хората се заседяваме все повече и повече на разни уютни местенца, наслаждаваме се на топлината, която печката в стаята излъчва или на огъня, идващ от камината в хола. В училищата най-желаните места в кабинетите се оказват тези до парното, а в работата – тези, където прозорец не се отваря.

Но какъв е ефекта от прекалената топлина, с която се обливаме, бягащи от суровата зима?

Какво влияние на здравословното ни състояние оказва застоялият въздух в задушната стая. За да не се откажем от топлината, ние често, заобиколени от много хора се подлагаме на подобна претъпкана обстановка.

Започват симптомите: от топлината ни се приспива, ставаме бавни и меланхолични, оказва се все по-трудно да се съсредоточим в това, което правим, апетитът ни намалява, мозъкът ни сякаш се забавя, а очите ни се затварят.

Изведнъж се чувстваме три пъти по-отпаднали от преди 5 минути, когато зъзнехме в онзи трамвай.

Но каква е причината за това ни състояние и защо не можем да се насладим пълноценно на уютната атмосфера?

Как всъщност прекаленото топло, постигнато по изкуствен начин в истински студеното време оказва влияние върху здравословното ни състояние?

Пречи ни да се концентрираме

Хората, работещи в офис или учениците в много от училищата знаят за какво става въпрос. На много от нас работата ни изисква непрекъснато действие от страна на мозъка ни – било то журналистика, работа с документи, архитектура, та дори и учене и т.н.

Подобни дейности изискват заседяване и е много често срещано през зимата някой колега да е пуснал парното на максимум и в стаята да се чувства над 40 градуса, докато навън е 0. Тогава ефектът от прекалената топлина си проличава.

Липсата на концентрация, която ни налага е вследствие на това, че тялото ни се опитва да се охлади. То е заето с процеса на възстановяване на нормалната телесна температура.

Това забързва метаболизма ни и в организма ни започват да протичат много повече процеси, отколкото биха протичали, ако се намираме в обстановка с нормална температура. Докато то е заето с охлаждащите процеси, а ние се опитваме да го натоварим допълнително, ще ни е трудно да свършим каквато и да било работа.

Изнежва ни

След като излезем вечер на студа, прекарали деня си в необикновено топла за сезона атмосфера, започваме да усещаме неприятните последици от това.

Докато търкаме ръце, отчаяни да се стоплим и леко подтичваме, за да се отървем от отвратителното време по-бързо, виждаме как хората около нас всъщност са изключително спокойни, ходят с разкопчани палта и сякаш даже се наслаждават на студа.

Причината е, че не е всъщност толкова студено, колкото си мислим. Просто привикнали към необичайно топлата температура, дори няколко градуса по-ниско са в състояние да ни изкарат извън равновесие.

И когато наистина ни налегне суров мраз, не е сигурно че нашето тяло, несвикнало към подобни обстоятелства ще успее да се справи и няма да ни се наложи да пазим леглото, заради режещия вятър.

Не е хубаво да се застояваме в топлата стая по цял ден, колкото и да ни се иска. Възможно е да причиним повече вреди на организма си, отколкото позитиви и да му пречим да работи нормално.

Резките преходи от една температура на друга също оказват влияние и стресират тялото ни.

Важно е да осигурим бавен преход от температура към температура и в никакъв случай да не предизвикваме потенциална дехидратация, която да ни забави още и още, а да намерим температура, която е перфектна за нас и да се погрижим да я постигнем.

Как високата температура в затворените жилищни и офис помещения вреди на здравето ви
4.7 (93.04%) 23 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 2, 2015 22:55
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи