Често при прием на определени препарати, повечето пациенти не обръщат внимание на инструкциите за употреба и какви са особеностите на прием на тези лекарствени средства.

Много от лекарствата се пият само на гладно или след хранене.

Някои медикаменти категорично не трябва да се комбинират с някои хранителни продукти.

Подобни препоръки са актуални най-вече при прием на антибиотици, препарати за лечение на анемия, някои витамини.

Хранене и лекарства – особености на прием

Важно е да се знае, че изписаните от лекар препарати трябва да се пият не само в необходимото време и в подходящата доза, но и правилно да се съчетават с храненето.

Ако се протече внимателно инструкцията или предварително се уточни с лекаря как правилно да приемат таблетките – преди или след хранене, това може да ускори процеса на оздравяване.

Много от препаратите по никакъв начин не зависят от храненията.

В този случай заради обилното хранене или консумацията на някакви специални деликатеси лечението няма да пострада.

Но често обичайното хранене, особено приемът на някои храни и напитки, можете да неутрализира терапевтичния ефект на приеманите лекарства.

Съставките на храната понякога напълно неутрализират активните вещества в червата, или водят до формирането на опасни токсични съединения.

Особено важно е правилното хранене при лечението на анемия, при прием на средства, влияещи на състава на кръвта, при прием на антибиотици или антидепресанти.

Важно е също да се имат предвид хранителните комбинации при прием на витамини и микроелементи.

От най-голямо значение е това при прием на витамин А и Д, калций и йод.

Влияние на храната при лечение на анемия

Когато се развива анемия, основният проблем на организма е понижаване на нивата на хемоглобина, най-често възникващи заради дефицит на желязо в организма.

Най-често за лечение на това състояние се използват железни препарати.

И те са най-ефективни, ако имат предвид особеностите на тяхното взаимодействие с храненето на пациента.

Това е важно, защото някои храни неутрализират железните съединения или съществено затрудняват усвояването им в червата.

Други съставки на храната пък подобряват абсорбцията на минерала.

При лечението на анемия е важна специална диета, която допълва лечението и подобрява усвояването на назначените средства.

Усвояването се затруднява от храни, богати на калций. Това са мляко, млечни продукти, сусамено семе, сирена.

Абсорбцията на желязо се затруднява от чаените танини, растителни масла и храни, съдържащи много витамин Е и богати на оксалова киселина, а също червено вино.

При лечението на анемия трябва да се има предвид, че между храненията, съдържащи тези компоненти и приема на железни препарати трябва да изминат не по-малко от 4-6 часа.

Съществуват и редица вещества, които подобряват усвояването на желязото и помагат за скорошно възстановяване на нивото на хемоглобина.

Това са храните, богати на високо съдържание на аскорбинова и фолиева киселина.

Особености на лечението с антибиотици

Ефектът от антибиотиците намалява от мазната и богатата на белтъци храна, а също и храни, богати на желязо и магнезий.

По време на лечението с антибактериални препарати не трябва да се употребяват бобови, някои видове зърнени храни, спанак, трици, ядки и яйца.

Храна и лечение с препарати, влияещи на кръвта

При прием на антикоагуланти не трябва да употребява черен дроб, соеви храни, тиквички, орехи, брюкселско зеле и карфиол.