Как йогата помага за справянето с гастрита

Мария
Написана от Мария септември 1, 2015 07:56

Как йогата помага за справянето с гастрита

Акценти:

  • Асани - гастрит
  • Асани на благополучието
  • Изпълнение на мудри

Свързани:

Ако нито слизестата овесена каша сутрин, нито лекарствата, нито целебните минерални води не са в състояние да ви избавят от гастрит, това означава, че е време да вземете нещата в свои ръце и да се потрудите над оздравяването си самостоятелно.

На Запад предпочитат да лекуват заболяването с таблетки, както и у нас, а на Изток – с по-фини методи – йога, медитация, акупунктура, точков масаж…

А също предлагат и на болния да се опита да се ориентира какви вътрешни проблеми го терзаят – често именно нашите неизказани болки и обиди водят до заболяването, включително и до гастрит.

Без обиди!

Според специалистите по психосоматика, възпалението на лигавицата на стомаха е болест на хората, на които не им достига любов и признание.

И съвсем не е задължително такива хора да изглеждат нещастни, плахи, уязвими. Понякога, напротив, психическата уязвимост и самотата се скриват под доста войнствен вид.

Такива не можеш и да доближиш, освен ако не се налага, защото уж са много агресивни. А всъщност са по-слаби от деца. И точно същите се нуждаят от любов и одобрение.

Вгледайте се в себе си или в своите близки – този портрет на никой не ви ли напомня? Ако в него сте познали себе си, то пробвайте да престанете да влизате в конфликти с целия свят – откривайте се пред хората макар и най-близките.

Постарайте се да не се обиждате сами. И тогава ще видите, че гастритът ще престане да ви безпокои. Ако пък някой от вашите близки страда от „болестта на недолюбването“, по-често му говорете за вашите добри чувства и затова колко е ценен, важен и незаменим в семейството и в работата.

Но редовното посещение на гастроентеролог е все пак необходимо – макар и да се насладите на неговото удивление – къде изчезна този гастрит, който дълги години нищо не го лекуваше?

Асаните на благополучието

С движение могат да се излекуват множество заболявания. Гастритът не е изключение. Но има и важно допълнение – големите натоварвания при гастрит са вредни.

Тъй като излишната физическа активност засяга моторните функции на стомаха и води до секреторна недостатъчност на този орган.

Но разумните натоварвания напротив помагат много добре за справянето с проблемите на храносмилането. Един от способите е лечебната физкултура – йогата.

Правете ежедневно по 5-10 минути тези асани и болките в стомаха ще престанат да ви безпокоят.

Дханурасана

Легнете по гръб, свийте краката в коленете като леко разкрачите краката и опрете стъпалата плътно в пода.

Обхванете пищялите с ръце, след това повдигнете гърба, като по този начин би следвало да придобие форма на мост и през това време стегнете мускулите на коремната преса.

Ако можете правете упражнението със затворени колене – така е доста по-ефективно. По време на упражнението люлейте наляво и надясно 7-8 пъти краката си.

Бхуджангасана

Легнете по корем, поставете дланите на нивото на гърдите. Опирайки се на ръцете, повдигнете талията и дайте главата назад. Върнете се в изходно положение.

Повторете 4-5 пъти.

Ефективно заедно с асаните е изпълнението и следната мудра – ритуалният език на жестовете.

Обръщате се с лице на изток и средният и безименен пръст на дясната ръка се притискат към центъра на дланта.
Най-накрая пробвайте с точков масаж.

Как йогата помага за справянето с гастрита
4.5 (90.13%) 77 глас[а]

Мария
Написана от Мария септември 1, 2015 07:56
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи