Как само за 10 минути да подобрите състоянието на сърдечно-съдовата си система

Мария
Написана от Мария октомври 2, 2015 21:06

Как само за 10 минути да подобрите състоянието на сърдечно-съдовата си система

Акценти:

  • Заседнал начин на живот
  • Работници - задължения
  • Норма на активност

Свързани:

Дори кратката разходка може да се превърне в отлична терапия за лечение и профилактика на сърдечно-съдови заболявания, твърдят изследователи от Медицинското училище на Университета на щата Мисури.

Известно е, че всеки час, прекаран на стол, отнема от живота на човека по 22 минути. По данни на експертите, след стоене в седнало положение в продължение на 6 часа притокът на кръвта към краката на човека осезаемо намалява.

Но може да се подобри, ако си направите една малка разходка. Специалисти са установили, че дори 10 минути ходене е достатъчно за отстраняване на негативните последствия от заседналата работа.

В рамките на проучването била направена оценка на състоянието на кръвоносните съдове на 11 здрави доброволци. Учените проверили в какво здравословно състояние са младите мъже, взели участие в опитите, преди и след като те са стояли в седнало положение дълго време.

Оказало се, че след 6 часа притокът на кръв в подколенната артерия на представителите на силния пол силно се нарушавал.
След това експертите помолили всички доброволци да отидат на разходка.

След 10 минути разходка пеша авторите на проучването установили, че на мъжете им се възстановили нарушените функции на кръвоносните съдови, а кръвният поток влязъл в норма.

Същевременно специалистите от Института по Реабилитация в Торонто не са съгласни с това, че последствията на заседналия начин на живот могат да бъдат предотвратени чрез кратка разходка.

Според тях, дори час физическа активност не спасява човек от здравословните проблеми, ако той прекарва голяма част от деня си в седнало положение.

Сътрудниците на Медицинското училище при Университета на Юта и учените от Университета на Колорадо са настроени по-оптимистично.
Те доказали, че при заседнал начин на живот е важно да се помни за физическата активност и посъветвали хората да стават за по 2 минути на всеки час.

Специалистите напомнят, че именно ниската физическа активност нанася тежък удар на здравето и се явява една от основните причини за ранна смърт в света от неинфекциозни заболявания.

Наблюдавайки 3243 доброволци, носещи акселерометри, експертите определили, на всеки час човек е необходимо не просто да става за по 2 минути, а и да се разхожда, заминавайки се с почистване или друга физическа работа, за да се понижи риска от преждевременна смърт с 33%.

Въпреки това авторите на изследването препоръчват да се отделят седмично още и по 2.5 часа за интензивни занимания със спорт.

В тази връзка в началото на тази година британски лекари от Националния институт по здравеопазване на Великобритания публикуваха нови препоръки за ръководители на компании. Според тях работниците не трябва да стоят седнали по време на съвещания.

Медицинските сътрудници са убедени, че служителите в съвременните офиси твърде много време прекарват в седнало положение, когато заседналият начин на живот е причина за развитие на много заболявания.

Разпространението на епидемията от затлъстяване и други здравословни проблеми според специалистите може да се предотврати, ако работодателите позволяват на стоят прави по време на съвещания.

Освен това лекарите препоръчват на работниците на компаниите да ходят на срещи, които са извън офиса пеша или с колело, за да поддържат необходимото ниво на физическа активност.

Експертите отбелязват, че служителите е необходимо да си установяват за всеки работен ден норма на активност и да се стараят да я изпълняват поне на 50%.

Как само за 10 минути да подобрите състоянието на сърдечно-съдовата си система
4.5 (90%) 80 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 2, 2015 21:06
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи