Как започва и как се развива болестта на сърцето?

Калина
Написана от Калина октомври 5, 2015 12:50

Как започва и как се развива болестта на сърцето?

Акценти:

  • Как да се предпазим от сърдечна болест?
  • Как започват сърдечните болести?
  • Как се развиват сърдечно-съдовите заболявания?

Свързани:

Множество фактори, свързани с биологията и начина на живот на всеки един човек могат да нарушат баланса в организма му и да доведат до наченки на сърдечни заболявания. Най-ранните промени често започват още в детството или юношеската възраст и след това тихо се развиват в продължение на години, преди да се проявят в промени, които могат да бъдат открити при диагностични тестове или посредством симптомите, които имате. Най-често разпространеното сърдечно заболяване е артеросклерозата.

Началото на появата на мастните нишки – сред факторите, които причиняват ендотелна дисфункция, която прогресира в артеросклерозна плака, голяма роля имат високите нива на холестерол и в частност липопротеина с ниска плътност и други мастни киселини.

Ето както се случва:

Излишните количества от липопроитен с ниска плътност се отлага върху стените на артериите. Като основен строителен ингредиент на всяка една клетка, холестеролът постоянно циркулира в кръвта наред с други съставки, които са жизнено важни за оцеляването на клетките. Когато нивата на холестерол в кръвта, особено нивата на липопроитена с ниска плътност, са прекалено високи, излишните количества от него се отлага по стените на артериите, където специални клетки го улавят от кръвния поток. Така уловените молекули липопроитен с ниска плътност увреждат клетките и така задействат имунната система на организма. Увреждането на клетките от липопроитена с ниска плътност е процес, наречен оксидация. Тя привлича защитните вещества, свързани със защитните и имунни функции на тялото. Клетки, подобни на макрофагите, които вече се намират в стените на артериите, поглъщат оксидираните излишни мастни молекули. Тъй като имунната система на организма се опитва да премахне излишните мастни молекули и да коригира вредите, по стените на артериите се появяват жълти мастни нишки. Скоро след това още защитни клетки, които циркулират в кръвта навлизат в артериите и се трансформират в макрофаги, за да могат да погълнат излишните мастни клетки. Наред с това в процеса по отстраняване на щетите, причинени от излишните мазници, се включват и други защитни механизми и клетки. След като макрофагите погълнат холестерола, те се превръщат в специфични гъбовидни клетки, които стават видими под формата на жълтеникави мастни нишки по вътрешната страна на артериите. Тези мастни нишки продължават да нарастват и се превръщат в съединителна тъкан. Когато нивата на холестерол в кръвта са ниски и в нея има голямо количество полезен холестерол (холестерол с висока плътност), който да отвежда холестерола с ниска плътност, тези мастни нишки могат да бъдат възпрепятствани от разрастване или дори да бъдат разнесени. Но често поради големи количества холестерол и други фактори, тези натрупвания продължават да нарастват.

По неизяснени все още пътища, рисковите фактори могат също така да доведат до модифицирането на холестерола с висока плътност по такъв начин, че той вече да не може да изпълнява защитната си функция и даже напротив, да го накарат да допринася към процеса на артеросклероза.

Тъй като при този процес излишните мастни клетки се затварят в тъканта на артериите, дефакто се създават „джобове“, богати на холестерол, покрити със съединителна тъкан. Лезиите стесняват отвора на артериите и в повечето случаи довеждат до деформирането на стените на артериите с нарастването си.

Как започва и как се развива болестта на сърцето?
4.5 (89.52%) 21 глас[а]

Калина
Написана от Калина октомври 5, 2015 12:50
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи