Как здравословното хранене от полезен навик се превръща в обсебване, което разрушава човешката личност

Мария
Написана от Мария октомври 8, 2015 23:05

Как здравословното хранене от полезен навик се превръща в обсебване, което разрушава човешката личност

Акценти:

  • Раздразнение - здравословно хранене
  • Разрушаване на личността
  • Натрапчива идея - разрушаване на личността

Свързани:

Понякога желанието ни да ядем само „правилна“ храна се превръща в зависимост и завършва с нервен срив. Къде е границата между здравето и болестта?
Хората са склонни да плащат повече за здравословна храна – добре ли е това?

Когато говорим за хранителни разстройства наум първо ни идват анорексията и болемията. Тези заболявания влизат в списъка на признатите психически разстройства. Отдавна е известно, че от храна не трябва да се отказваме напълно или да преяждаме. Необходимо е просто да ядете с мярка и да избирате полезните храни. Днес последното от панацея се превръща в оръдие за убийство.

Все повече хора, които се отказват от месото, захарта, кофеина, преминават на суровоядство, критично оценяват съдържанието на белтъчини и въглехидрати.

Последното изследване на голямата социологическа маркетингова компания Нилсън, посветено на правилното хранене и начина на живот, потвърждава,че българските потребители днес все повече се замислят при избора на ежедневни продукти и да се ориентират към здравословна храна.

Тази тенденция дойде при нас от САЩ и западните държави, където да се храниш правилно и да водиш активен начин на живот е модерно.

Според изследването, здравословното хранене за българите е натуралното – плодове и зеленчуци, домашна храна и балансирано – без ГМО, диетично, богато на витамини и т.н.

Освен това представителите на поколението на Милениума – от 21 до 34 години, готови да плащат повече за полезни продукти. Тези хора търсят в магазините храна с органични съставки и са готови да заплатят повече за нея.

Въпреки старанията хората, които до най-малкия детайл премислят какво да ядат, те боледуват също, както и останалите – поради жестоките ограничения в организма се развива недостиг на хранителни вещества.

Освен това усещането за постоянно лишаване на себе си от нещо е вредно за психологическото състояние.
Зад стремежа да се пресметне количеството белтъци и въглехидрати може да се скрива депресия и увереност в себе си.

Как здравословното хранене спомага за преодоляването на неувереността в себе си?

В Международната класификация на заболяванията орторексията все още не присъства. Но някои учени говорят за сходството на нейните симптоми с вече известните разстройства. Например учените от колежа Бейтс, САЩ, намират общи черти между хората с орторексия и тези с анорексия, обсесивно-компулсивно разстройство и някои други заболявания. На първо място това е повишената тревожност и ниската самооценка.

Специалистите от Полския национален център на разстройствата на хранителното поведение и няколко други висши учебни заведения в изследвания са предполагали, че зациклянето върху храната се предизвиква от желанието за стройност и сексуална привлекателност. Но се оказало, че анкетираните били напълно доволни от собственото си тяло.

Но проблемът е другаде.

Хората, които са твърде пристрастени към здравословното хранене се чувстват незащитени, боят се от трудностите и се стремят да контролират всичко. И най-елементарното е да контролират хранителните си навици, така животът им става по-предсказуем.

Полезният навик мутира в натрапчива идея, която разрушава личността. Освен това дефицитът на хранителни вещества в организма, предизвикан от жестоките ограничения, сам по себе си може да доведе до психоза.

В крайни случаите – на човек му се появява фикс идея, храненето се превръща в ритуал, всякакво нарушение в обичайния ред на нещата предизвиква раздразнение.

Имайте предвид, че границата между здравословното хранене като полезен навик и обсебването е много тънка.

Как здравословното хранене от полезен навик се превръща в обсебване, което разрушава човешката личност
4.5 (89.29%) 56 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 8, 2015 23:05
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи