Как животинската вълна предпазва децата от бронхиална астма

Мария
Написана от Мария януари 30, 2015 23:27

Как животинската вълна предпазва децата от бронхиална астма

Акценти:

  • Бронхиалната астма и сънят върху животинската вълна
  • Излагане на множество алергени
  • Бронхиалната астма - едно от най-разпространените хронични заболявания

Свързани:

Учени установиха, че децата, които спят върху животинска козина, тоест вълна, през първите 3 месеца от своя живот са с понижен риск от развитие на астма по-късно в детството си.

Резултатите от това изследване бяха представени на Международния конгрес на Европейската респираторна общност /European Respiratory Society, ERS/ в Германия. Изследването показва – ако детето е изложена на микробната среда, която обикновено присъства в кожата и козината или вълната на животни, то придобива в определена степен защита от астма и алергия към компонентите на тази вълна.

По данни на Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) бронхиалната астма е едно от най-разпространените хронични заболявания в детската възраст. Тя се характеризира с пристъпи на хрипове, задух и кашлица и може да съпътства живота на детето до зряла възраст и дори до дълбока старост.

Според CDC, 9,3% от децата и 8% от възрастните в САЩ страдат от бронхиална астма. Съгласно данните за 2010 година, астмата е била причина 1.8 милиона посещения в отделенията за спешна помощ в САЩ. И тези цифри растат с всяка изминала година.

В България по данни от 2013 година от това заболяване страда всяко 10-то дете или 150 000 деца, а болните от бронхиална астма общо в страната, може би, са над 500 000 души.

Макар че практикуващите лекари пулмолози твърдят, че тези цифри са силно преувеличени и от астма страдат не повече от 2% от техните пациенти, като техните астматични пристъпи са изключително редки поради съвременните терапии с кортикостероиди.

Освен това, според тях, при по-малко от 5% от децата-астматици заболяването продължава и в зряла възраст, в повечето случаи то се израства до 18-тата година.

Към настоящия момент на науката не е известно на какво се дължат повечето случаи на астма или как би могло да бъде излекувано това заболяване. Терапията се състои в облекчаване на симптомите, въпреки това новото изследване може да подобри нашето разбиране за методите за профилактика на бронхиална астма.

Предходните изследвания в тази област показват, че излагането на множество алергени в ранна възраст може да спомогне за предпазването на организма от астма и алергии Но въпреки това тези данни все още не са напълно потвърдени по отношение на живота в градски условия.

Затова авторите на изследването се насочили към проучването на децата, живеещи в градски райони, които спели върху текстилни изделия /тоест покривки, завивки, одеяла/ от животинска вълна през първите 3 месеца след раждането.

Изследователите събрали информация за здравословното състояние на децата до навършването на 10-тата им година. В изследването били включени общо 2441 деца, 55% от които спели върху животински кожи през първите 3 месеца от живота си.

Учените установили, че рискът от цяла съвкупност от фактори, свързани с астмата, бил понижен при бебетата, които спели върху животински кожи. Например, при тези деца вероятността от развитие на астма до 6-годишна възраст била понижена с 79% в сравнение с другите, които спели на обикновени текстилни тъкани. До 10-тата година защитният ефект намалявал до 41%.

„Предходните изследвания вече показаха, че микробите, открити в селски местности, могат да осигурят защита от астма. Кожата и космите на животните могат да бъдат резервоар за различни микроби, което навежда на мисълта за сходни защитни механизми на организма с тези в селските райони.“ – това посочва Dr. Christina Tischer от Мюнхенския изследователски център Хелмхолц.

Как животинската вълна предпазва децата от бронхиална астма
4.4 (88.41%) 69 глас[а]

Мария
Написана от Мария януари 30, 2015 23:27
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи