Каква е разликата между кравето и козето мляко?

Мария
Написана от Мария декември 17, 2014 12:53

Каква е разликата между кравето и козето мляко?

Акценти:

  • По-лесно ли се отглеждат кози в сравнение с крави?
  • По-висока ли е цената на козето мляко в сравнение с кравето?
  • По-лесно ли се намира обезмаслено краве мляко от козе такова?
  • По-мазно ли е козето мляко от кравето?

Свързани:

Много хора си задават въпроса – „Колко по-полезно е козето мляко в сравнение с кравето?“ В много държави по света козето мляко се предпочита пред кравето. Дори в САЩ козето е по-популярно от кравето.

България това не е така, поради сравнително по-високата цена на козето мляко в сравнение с кравето. Но козите ядат по-малко и заемат по-малко площ, на тях не са им необходими големи пасища и тези едно животно може напълно да обезпечи нуждите на едно домакинство от мляко.

Освен това козето мляко се смята за по-лесно усвояемо и по-малко алергенно в сравнение с кравето. На какво се дължи по-добрата репутация на козето мляко? За тази цел ще сравним тези два вида мляко по съдържание на хранителни вещества.

Мазнини – козето мляко съдържа около 10 грама мазнини в чаша от 250 мл. в сравнение с 8-9 грама в пълномасленото краве мляко. Много по-лесно е да се намери обезмаслено краве мляко, отколкото козе такова. За разлика от кравето мляко козето не съдържа аглутин.

В резултат на което мастните глобули в козето мляко не се слепват и така то е по-лесно за храносмилане. Както и кравето мляко, козето е с ниско съдържание на незаменими мастни киселини.

Но все пак е установено чрез лабораторни анализи, че козето мляко съдържа повече линолова и арахидонова киселини, които се причисляват към групата на есенциалните мастни киселини. Съотношението между ненаситени и наситени мастни киселини е по-добро в козето мляко, поради тази причина то много по-много се смила от чревните ензими.

Белтъчини – под действието на стомашните киселини от козето мляко се образува подобно на извара консистенция, като така белтъците, които то съдържа, се усвояват бързо и лесно. Теоретично това бързо преминаване през стомаха, прави козето мляко много полезно за децата и бебетата, които не приемат краве мляко.

Козето мляко също има предимства, когато става дума за алергии. То съдържа само следи от алергенния белтък алфа-S1-казеин, който присъства в кравето мляко. Козето мляко повече наподобява човешката майчина кърма, но и кравето и козето съдържат аналогични нива на алергенния белтък бета-лактоглобулин.

Научните изследвания не установиха понижаването на заболеваемостта от алергии при хранене на кърмачетата с козе мляко. Но на практика наблюденията на майките и данните от научните изследвания си противоречат. Някои жени са убедени, че техните деца понасят козето мляко по-добре. Смята се, че майките са по-обективни по отношение на реакциите на децата си, отколкото научните изследвания.

Лактоза – козето мляко съдържа по-малко лактоза /4.1% срещу 4.7% при кравето/. А това няма как да не бъде важно за хората с непоносимост към лактоза.

Минерални вещества – макар че минералното съдържание на козето и кравето мляко е почти еднакво, козето мляко съдържа 13% повече калций, 25% повече витамин В 6, 47% повече витамин А, и 134% повече калий и 3 пъти повече ниацин и 4 пъти повече от минерала мед. Освен това в козето мляко се съдържа 3 пъти повече от антиоксиданта селен в сравнение с кравето.

Витамини – кравето мляко съдържа 5 пъти повече В 12 от козето мляко и 10 пъти повече фолиева киселина – 12 мкг. в сравнение с 1 мкг в козето. А дневно необходимата доза фолиева киселина за деца е 75-100 мкг.

Каква е разликата между кравето и козето мляко?
4.4 (88.24%) 34 глас[а]

Мария
Написана от Мария декември 17, 2014 12:53
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

TeMax София открива врати
Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи