Каква е разликата между настинка и грип?

Мария
Написана от Мария ноември 20, 2014 00:03

Каква е разликата между настинка и грип?

Акценти:

  • Характерно ли е повишаване на телесната температура при настинка?
  • Как да различим настинка, грип и алергия?
  • От какви вируси обикновено се причинява настинката?
  • Необходим ли е прием на антибиотици при тези вирусни инфекции?

Свързани:

Колко ли пъти ви се е случвало да имате болки в гърлото и запушен нос, но засипани със задължения да не пропуснете дори и един ден в офиса? Макар и силно неразположени, кашлящи и кихащи, тичате по задачи. Вечерта си хапвате топла пилешка супа, пиете чай и хапвате цитрусови плодове и след няколко дни всичко е отминало.

Грипът обаче е съвсем друга работа. Най-общо казано, той може да бъде смъртоносен. Всяка година в САЩ около 200 000 души влизат в болница заради грип, а усложнения от същата диагноза причиняват ежегодно смъртта на около 36 000 души.

Периодично се появяват грипни вълни, които придобиват страховити мащаби. Това обаче е малка цифра в сравнение с ужасяващата грипна пандемия от 1918 година, когато между 20 и 100 милиона души по света са загинали от грип и грипни усложнения.

Най-добрата защита от грип е ваксината, но дорини днес едва около 30% от населението на най-развитите страни като САЩ се имунизира всяка година. В България този брой е дори още по-малък, а хората масово казват “Имунизирах се но пак настинах!” не разбирайки, че между простудата и грипа разликата е значителна.

Каква е разликата между грип и простуда и как да разберем с кое от двете сме се заразили?

Грипът е вирусна инфекция, причинена от вируса на инфлуенца – вид респираторен вирус. Настинката също е вирусна инфекция, но тя се причинява от аденовирус или коронавирус и има много подгрупи и разновидности с много голяма степен на променливост на клиничната картина.

Ето защо се казва, че няма лек за обикновената настинка и за съжаление, няма и истинска ваксина. Грипът на първо място се отличава с това, че е предотвратим с ваксинация.

Настинките причиняват хрема и запушване на носа, предизвикват възпаление на гърлото, което се съпровожда със сухота, дразнене, зачервяване и понякога дори по-остра болка.

От своя страна грипът атакува най-често белите дробове и ставите, причинява пневмония, в по тежки случаи може да засегне сърцето и би могъл да доведе до сърдечна недостатъчност и смърт.

При децата грипният вирус най-често инфектира чревния тракт и води до диария и повръщане. Причината е, че при децата червата са по-незрели и това води до по-голямо поемане на вируси.

В отделни случаи грипът може да причини епидемии и дори пандемии, които могат да вземат голям брой жертви, докато обикновената настинка в повечето случаи представлява най-често просто неразположение.

Как да разберем дали имаме настинка, грип или алергия?

Грипният сезон обикновено започва в началото на ноември и продължава до март с пиков сезон около втората половина на януари. Алергията от своя страна е по-скоро пролетно-есенна, а настинката – винаги, когато времето е по-влажно и хладно.

Като цяло, човешкото тяло може да отговори по много различни начини, но все пак има някои начини да разграничим заболяването.
Обикновено при алергия тялото не реагира толкова агресивно, а е по-скоро раздразнено.

оявява се сърбеж в задната част на гърлото и в ушите, появяват се и кихане и хрема, но обикновено няма температура.

При настинката по-често се появява температура, но не висока и за кратко.

Продължителността на простудните вирусни инфекции е доста различна. настинката минава най-бързо. Обикновено настинката отшумява в рамките на 7 до 10 дни. А грипът е доста по-продължителен.

Дори и след като имунната система се справи с размножаването на  вируса, човек не се чувства напълно излекуван, а неприятното преживяване може да трае 3 – 4 седмици след заразяването. Алергията е най-продължителна. Нейните симптоми, макар и по-леки, могат да траят с месеци.

По какво се различават методите на лечението?

Първата линия на защита може да започне с изплакване на носа и лигавицата с подсолена топла вода или физиологичен разтвор, което ще “удари” вируса и ще го отмие от лигавицата. Самото преживяване не е много приятно, но пък е много ефективно.

Съществуват и мощни противовирусни препарати, които пречат на грипния вирус да се размножава, но за целта трябва да бъдат прието в първите 24 часа, защото след това инфекциозният организъм вече се е репликирал достатъчно и започва да действа.

И при настинка и при грип трябва да се приемат много течности, витамини, плодове и топла супа.

Цинкът помага на организма да се бори с инфекциите и съкращава тяхната продължителност. клетките на тялото се нуждаят от цинк като катализатор в техните защитни процеси, така че ако ядете храни богати на цинк ще помогнете на тялото да се пребори по-лесно с болестта.

Добре е временно да намалите консумацията на желязо, защото то е полезно не само за човека, но и за вирусите. Те силно се нуждаят от желязо за своето размножаване, така че ако спрете приема на желязо временно, ще лишите вирусите от средството, което им е нужно за да просъществуват.

По-голямата част от тези инфекции не са бактериални, тоест не е нужна употребата на антибиотици. Ако грипът не изчезне до 7 – 10 дни, има вероятност да са се появили бактериални усложнения.

Бактериалните инфекции след прекаран грип могат да са по-дълготрайни.

А какъв е подходът, когато пациентът е дете?

Като цяло лечението не се различава особено при децата от това при възрастните. Повечето деца прихващат настинка по 6 – 8 пъти годишно през първите 3 години от живота си.

Преди да се предписват антибиотици е препоръчително да се тества детето за бактериална инфекция за да не се поемат антибиотици без причина.

Какви са начините за избягване на настинка и грип?

Стриктна хигиена, старателно миене на ръцете, избягване на контакт с кихащи хора, използване на лични прибори и чаши. докато вирусоносителят има температура, той е в състояние да предаде вируса и на други хора.

Най-сигурният начин за предпазване от грип е имунизацията. Тя е препоръчителна за всеки, който няма медицински противопоказания (например алергия към яйца и други).

Каква е разликата между настинка и грип?
4.5 (90%) 62 глас[а]

Мария
Написана от Мария ноември 20, 2014 00:03
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи