Каква е страшната тайна на пастите за зъби

Калина
Написана от Калина януари 19, 2015 10:51

Каква е страшната тайна на пастите за зъби

Акценти:

  • Какво съдържат пастите за зъби?
  • Опасни ли са химикалите в пастите за зъби?
  • Какво е триклозан?

Свързани:

Ние често поемаме храна, пълна с химия, консерванти и изкуствени добавки.

Пастата за зъби не се яде, но химията в нея може да проникне в кръвта през устната кухина.

Ето защо е крайно време да разберем какво точно се съдържа в пастата за зъби, която ползваме по няколко пъти на ден.

Странно е, че никой не говори какво точно съдържат пастите за зъби. А понякога списъкът на химикалите и изкуствените добавки е по-дълъг от Менделеевата таблица.

Една от най-опасните съставки е т. нар. триклозан. Токсичният химикал най-напред е бил регистриран към Агенцията за защита на околната среда през 1969 г. като класифициран пестицид.

Първоначално се е използвал в антибактериални сапуни, шампоани, душ-гелове и дезодоранти. Впоследствие производителите започват да го влагат и в пастите за зъби, макар серия научни изследвания да доказват, че химикалът води до сърдечно-съдови заболявания, сърдечна недостатъчност, увреждане на мускулите, проблеми с костната система.

Нещо повече – триклозанът може тотално да обърка хормоналния баланс в тялото! Токсичният химикал имитира действието на женския полов хормон естроген, за който се знае, че в увеличени количества води до рак на гърдата.

Друг опасен елемент в пастите за зъби е натриевият флуорид, за който се твърди, че укрепва зъбите. Нищо подобно! Той е силно токсичен и води до тежки физически и умствени увреждания, неврологични разстройства, заболявания на сърцето, бъбреците, безплодие, скелетна и стоматологична флуороза, артрит, болести на щитовидната жлеза.

Натриевият флуорид е продукт на промишлената индустрия и обичайно се влага в различни пестициди и отрови за плъхове.

Производителите на пасти за зъби обаче не се задоволяват само с този химичен коктейл. Една от най-разпространените съставки е натриевият лаурилсулфат, благодарение на който пастата се пени.

Изследователи от медицинския колеж към университета на щата Джорджия обаче доказаха, че тази съставка има канцерогенни свойства, а в минимални количества, каквито попадат в организма чрез пастата за зъби, причинява очното заболяване катаракта.

Обръщали ли сте внимание на обозначенията върху тубичката с паста за зъби? Виждали ли сте цветната лента в долния край на тубичката, която обикновено е оцветена в черно, синьо, червено или зелено?

Според едни, това е маркировка, която улеснява процеса на пакетиране, но според други е една от най-добре пазените тайни от производителите на пасти за зъби.

Фармацевти твърдят, че цветът на ивицата показва доколко е натурален съставът на пастата. Когато е зелен, можем да сме сигурни, че всички съставки са с натурален произход.

Синята ивица обозначава, че в пастата, освен натурални съставки, има и лекарства. Червената лента е сигнал за опасност, тъй като в този случай пастата съдържа освен натурални суровини, но и химикали.

Най-опасни са пастите, означени с черна лента – те съдържат само химия, предупреждават експертите.

Каква е страшната тайна на пастите за зъби
4.5 (89.09%) 33 глас[а]

Калина
Написана от Калина януари 19, 2015 10:51
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

TeMax София открива врати
Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи