Каква е връзката между младежкия ревматоиден артрит и приема на антибиотици

Мария
Написана от Мария януари 29, 2015 14:30

Каква е връзката между младежкия ревматоиден артрит и приема на антибиотици

Акценти:

  • Антибиотици и младежки ревматоиден артрит
  • Ненужно прилагане на антибиотици в детската възраст
  • Нарушаване на микробиома на човешкия организъм

Свързани:

В ново изследване неотдавна представено на ежегодната научна конференция на Американската колегия на ревматолозите в Бостън, САЩ, беше установено наличието на взаимовръзка между използването на антибиотици от деца и повишен риск от ювенилен идиопатичен артрит.

Ювенилният идиопатичен артрит /ЮИА/, наричан също ювенилен ревматоиден артрит /ЮРА/, е заболяване на ставите, възникващо до 16-годишна възраст и проявяващо се с болезнени усещания, подуване, отоци и скованост на ставите. В редки случаи тези симптоми се допълват с обриви, треска и възпаление на очите.

По данни на статистиката около 300 хиляди деца в САЩ страдат от някаква форма на артрит, като сред тях е най-разпространен именно ЮИА
ЮИА е автоимунно заболяване, тоест развива се, когато имунната система атакува клетките на собствения организъм. Въпреки това причините за неговото възникване и досега не са известни.

„Предходните изследвания показват, че половината от случаите на ЮИА са свързани с генетична предразположеност. Други проучвания не откриват връзка с какъвто и да е рисков фактор.“ – отбелязва един от съавторите на изследването Dr.Daniel Horton.

Но най-вече авторите на настоящото изследване били заинтересовани от проведените по-рано проучвания, показващи, че микробиомът на човешкия организма /съвкупността от микроорганизми, регулиращи метаболитната и имунната функция / е възможно да са от съществено значение за развитието на автоимунните заболявания, такива като ревматоиден артрит и възпалителни заболявания на червата.

Освен това резултатите от предходните изследвания, че започването на използването на антибиотици от най-ранна детска възраст може да предизвика развитието на синдрома на раздразненото дебело черво.

Използвайки данните от базата с медицинската документация във Великобритания учените открили 153 деца до 16-годишна възраст, при които бил открит ЮИА.

Изследователите също така подбрали произволна група деца без диагноза на това заболявания и я използвали като контролна група. Учените оценили анамнезата за антибиотичната терапия и при двете групи деца.

Те установили, че децата, изложени на въздействието на антибактериалните препарати имали по-висок риск от развитие на ювенилен идиопатичен атрит, отколкото тези, които не приемали антибиотици.

Също така авторите на проучването посочват, че най-голям риск от развитието на автоимунното заболяване на ставите съществувал за децата, които били преминали през многократни курсове на лечение с различни антибиотични препарати.

Тези резултати останали непроменени дори и след като била взета предвид възрастта на децата към момента на провеждането на антибиотичната терапия и други съпътстващи фактори, посочват изследователите.

Според Dr.Horton резултатите от това изследване ще бъдат допълнение към множеството проучвания, които се провеждат към настоящия момент и са насочени към откриване на страничните ефекти от използването на антибиотици от деца. Той също така добавя:

„Разбира се, антибиотиците са нужни и необходими медикаменти при наличие на показания за тяхното прилагане. В същото време тези препарати нерядко се назначават напразно, например, за лечение на остри вирусни инфекции, които отзвучават самостоятелно, без да се назначава лечение.
Ако връзката между антибиотиците и ювенилния идиопатичен артрит бъде потвърдена и в други изследвания, то лекарите и родителите биха имали още един повод да избягват неоправданото назначаване на курсове на лечение с антибиотици и антибактериални медикаменти ще се дават на децата само при наличието на строго определени показания.“

В тази връзка през септември 2014 в няколко медицински издания във Великобритания беше публикувана стряскащата информация, че всяка година лекарите в Обединеното кралство пишат по 11.4 милиона рецепти за антибиотици на деца и тийнейджъри като подобно явление също се наблюдава и у нас, което понякога се дължи и на родителите, които оказват натиск върху лекарите за назначаване на антибиотични препарати.

Каква е връзката между младежкия ревматоиден артрит и приема на антибиотици
4.4 (88.39%) 31 глас[а]

Мария
Написана от Мария януари 29, 2015 14:30
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи