Каква връзка между онкологичните заболявания и емоционалността на човека

Мария
Написана от Мария декември 22, 2014 00:04

Каква връзка между онкологичните заболявания и емоционалността на човека

Акценти:

  • Все по-очевидно ли е, че злокачествените заболявания са с психологически произход?
  • Въздейства ли емоционалното състояние на имунната и ендокринната система?
  • Съществуват ли научни доказателства в подкрепа на тази теза?
  • Представляват ли онкозаболяванията отказ от решаването на проблем на психическа основа?

Свързани:

Понастоящем съществуват множество „официални“ теории за възникването на рака. В повечето от тях се описва въздействието на вируси, канцерогени и мутации като ключов фактор за развитието на злокачествените заболявания.

Но все по-често се говори за това, дори и резултатите от научните изследвания го потвърждават, че онкологичните заболявания се причиняват от хроничен стрес, един вид негативен емоционален ландшафт, на фона на който възниква заболяването. Тоест вече е все по-очевидно, че онкозаболяванията са с психологически произход.

С психологически произход ли са злокачествените заболявания?

Съвсем наскоро, в средата на предната 2013 г. и тази гледна точка получи своето научно потвърждение. Установи се, че емоционалното състояние значително въздейства на имунната и ендокринната система на организма.

Психосоматичното заболяване възниква именно тогава, когато това въздействие стане прекалено силно. Древната китайска медицина е разглеждала тумора, като резултат от застоя на кръвта и на жизнените енергии.

Злокачествените образувания се характеризирали като безчувствена тъкан, лишена от живот и чужда на човешкия организъм.

За това за тяхното лечение са били използвани не само билки и отвари, въздействащи на самия тумор, но и болните практикували Дао, като начин за цялостна промяна на техния живот.

За рака е известна и метафората – „камък на сърцето“. И ако той не бъде отстранен, камъкът се превръща в тумор. При възникване на злокачествен процес се осъществява преход като външните психологически проблеми преминават във вътрешен –соматичен.

Органът, който се уврежда от тумора, символизира външната опасност, с която не е в състояние да се справи.

Злокачественото заболяване всъщност представлява отказ от решаването на съществуващия психологически проблем и прехвърлянето от областта на личната отговорност към лекарската грижа: „Сега, моят проблем ще се решава от лекарите, тъй като аз не мога да се справя“.

Какво отключва онкологичната реакция?

В отправна точка се превръща някаква травма – събитие, след което човек не е в състояние да живее, както преди. Тя сякаш разделя живота на „преди“ и “след“, а човешката личност се разкъсва на дотравматичния и следтравматичния период от живота.

Ако човек все пак възприеме с цялото си съзнание събитието, той продължава да живее нормално. Но ако игнорира реалността, като не приема случилото се, организмът му може да реагира като започне да формира злокачествен процес.

Предателството е ярък пример за хронична психологическа травма. Тя възниква в отговор на откриването от човека на нова реалност, която е в противоречие с неговите съществуващи представи.

Откриването на тази нова реалност е психически болезнено.

Например жена, която е израснала в консервативно семейство, изведнъж започва да изпитва силно сексуално желание към друг мъж, което е в противоречие с обичайната за нея идентичност на добра и примерна съпруга.

Тя се изправя пред дилема дали да се остави на желанието си или да задейства силни репресивни механизми спрямо собствената си личност, които да премахнат от съзнанието ѝ това нейно силно сексуално желание.

Често в живота може да се наблюдават ситуации, в които отделният човек на практика се явява „клонинг“ на друг. Такъв човек не помни какво точно иска.

А вместо това възприема желанията на другия като свои собствени или ги жертва в замяна на гарантираното постоянство в отношенията.

Така се формира и феноменът на зависимите отношения, когато вътрешната пустота се запълва от извършването на незначителна дейност и единият от партньорите е принуден да се откаже от себе си в полза на другия, считайки че неговият живот е по-важен от собствения му.

Зависимите отношения са опасни с това, че когато приключат, оставят единият от партньорите в състояние на пълна самота, когато няма възможност да разчита на себе си.

В такава ситуация много хора прекарват целия си живот. Типичната личностна реакция, когато приключат зависимите отношения е постоянното чувство за безпомощност и безнадеждност у зависимия партньор.

Той се обезкуражава от това, че нищо не му е останало. Точно в този момент човек трябва да се изправя и да продължи да живее. Символично организмът изпраща послание: „Промени се или умри!“

Каква връзка между онкологичните заболявания и емоционалността на човека
4.5 (89.74%) 39 глас[а]

Мария
Написана от Мария декември 22, 2014 00:04
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи